Az Apple engedett a Kremlnek, térképén odaadta a Krímet Oroszországnak

2019.11.29. · TECH

Oroszországban használva az Apple Maps és az Apple Weather alkalmazások orosz területként tüntetik fel a Krím-félszigetet, bárhol máshol rákeresve viszont úgy tűnik, mintha nem tartozna egyetlen országhoz – vette észre a BBC. 

Oroszország és az Apple hónapok óta tárgyaltak a kérdésről, és bár a techcég először azt javasolta, tekintsék a Krímet senki földjének, amely nem tartozik sem Oroszországhoz, sem Ukrajnához, végül teljesítette az orosz kormány kérését.

A nagyobb részt oroszok által lakott Krím területén (kivéve Szevasztopolt és környékét) 2014-ig az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság működött, majd az ukrán forradalom után Oroszország megszállta. Egy népszavazás után Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a félsziget bekebelezését, de a nemzetközi közösség többsége nem ismeri el Oroszország fennhatóságát a területen.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter csütörtökön a Twitteren bírálta az amerikai technológiai vállalatot: „Apple, arra gondoljanak, hogy Önök hogy kiabálnának, ha a dizájnjukat, az ötleteiket, sokéves munkájukat és a szívük egy részét ellopná a legrosszabb ellenség, és valaki közömbösen nem törődne a fájdalmukkal. Ilyen érzés az, amikor a Krím-félszigetet orosz földnek hívják”. 

A miniszter azt tanácsolta az amerikai vállalatnak, hogy összpontosítson inkább a csúcstechnológiákra és a szórakoztatásra: „a globális politika nem az önök erős oldala”. 

A Krím-félsziget az Apple Maps-en Oroszországból nézve
photo_camera A Krím-félsziget az Apple Maps-en Oroszországból nézve Forrás: Qubit

Az Apple húzásán a sokszoros sakkvilágbajnok Garri Kaszparov is felháborodott, a Twitteren botrányosnak minősítette a november 27-én életbe lépett változtatást. Szerinte az innovatív techcégnek nincs szüksége a diktatúrák pénzére. 

Ukrajna korábbi külügyminisztere, Volodimir Ogriszko a Twitteren az Apple bojkottjára szólította fel honfitársait és a világ népeit.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás