Az igazi Banksy

A budapesti Kazinczy utcában található Tesla Loftban február 1-jétől tekinthető meg az Art of Banksy (Banksy művészete) című, a művész által nem engedélyezett, a budapesti szervezők által illegitimnek nevezett kiállítás.  

Az anarchista punk utcaművész imázsát három évtizeddel ezelőtti indulása óta gondosan őrző Banksy egyszerre van hatással a tömeg- és az elit kultúrára. Az állami elnyomógépezetek, a politikai ostobaság, a fogyasztói tömegőrület és az erőszak minden formája ellen közel három évtizede küzdő művész máig az utcát tartja első számú megnyilvánulási színhelyének. 

A kiállítás megnyitás előtti sajtóeseményéről tudósító cikkünk mellett az alábbiakban az eredeti utcaművészeti alkotásokról készült fotókból mutatunk néhány figyelemre méltó darabot.

Banksy 2017-es utcai tisztelgése a nagy New York-i előd, Jean-Michel Basquiat londoni életmű-kiállításakorFotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP
A 2011-es Zuhanó vásárló London Mayfair bevásárlónegyedébenFotó: Alberto Pezzali/NurPhoto
A legendás meztelen szerető Bristolban, a Park street egyik házának tűzfalánFotó: Simon Montgomery/robertharding
A budapesti kiállításra megküldött körhintás kép 2015-ben készített gázai eredetijeFotó: ashraf amra/Anadolu Agency
Virágot hajító férfi BetlehembenFotó: Hiroyuki Taira/The Yomiuri Shimbun
Steve Jobs szír menekült és 2015-ös sorstársa a franciaországi Calais menekülttáborábanFotó: PHILIPPE HUGUEN/AFP
Brexit utáni 2019-es mű DoverbenFotó: GLYN KIRK/AFP

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!