A vallás nem tűnik el a felvilágosodás során, csak kivonja magát a felvilágosodott észlelés köréből

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az Agora harmadik előadásán a tudás és a tudomány helyzete után a vallás kérdése került sorra, nem is csoda, hogy a beszélgetéshez ennyi különböző tudományterületről érkeztek vendégek: Szummer Csaba pszichológiai, Povedák István antropológiai, Mártonffy Marcell teológiai, Tillmann J. A. pedig filozófiai szempontból vizsgálták a kérdést.

A kerekasztal-beszélgetés mottójául választott Böhringer-idézet már magában mutatja, hogy nem egyszerű kérdésről van szó: 

a vallás nem tűnik el a felvilágosodás során, csak kivonja magát a felvilágosodott észlelés köréből, és kísértetként bukkan fel a legkülönbözőbb helyeken”.  

Ez a kísértet pedig, ahogy a beszélgetésből kiderült, sokféle formát ölthet: ugyanúgy valamiféle vallásnak tűnik a zenészekért és színészekért való rajongás, mint az edzőcipőmánia, a szélsőséges ideológiák, vagy akár persze a szó hétköznapi értelmében vett, történelmi vallások. 

A beszélgetésben szóba került Zámbó Jimmy, Albert Speer, az Istent megtagadó, majd új isteneket gyártó francia forradalmárok, Hitler és Lenin, az előadás videón teljes hosszában megtekinthető. 

Az Agora következő beszélgetése a felvilágosodás témáját járja majd körül, a péntekre tervezett esemény azonban a koronavírus miatt elmarad, az események alakulásától függően egy későbbi időpontban online lesz követhető.

Az Agora médiapartnere a Qubit.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Oszd meg másokkal is!
Kövess minket
Facebookon!