A vallás nem tűnik el a felvilágosodás során, csak kivonja magát a felvilágosodott észlelés köréből

2020.03.17. · tudomány

Az Agora harmadik előadásán a tudás és a tudomány helyzete után a vallás kérdése került sorra, nem is csoda, hogy a beszélgetéshez ennyi különböző tudományterületről érkeztek vendégek: Szummer Csaba pszichológiai, Povedák István antropológiai, Mártonffy Marcell teológiai, Tillmann J. A. pedig filozófiai szempontból vizsgálták a kérdést.

A kerekasztal-beszélgetés mottójául választott Böhringer-idézet már magában mutatja, hogy nem egyszerű kérdésről van szó: 

a vallás nem tűnik el a felvilágosodás során, csak kivonja magát a felvilágosodott észlelés köréből, és kísértetként bukkan fel a legkülönbözőbb helyeken”.  

Ez a kísértet pedig, ahogy a beszélgetésből kiderült, sokféle formát ölthet: ugyanúgy valamiféle vallásnak tűnik a zenészekért és színészekért való rajongás, mint az edzőcipőmánia, a szélsőséges ideológiák, vagy akár persze a szó hétköznapi értelmében vett, történelmi vallások. 

A beszélgetésben szóba került Zámbó Jimmy, Albert Speer, az Istent megtagadó, majd új isteneket gyártó francia forradalmárok, Hitler és Lenin, az előadás videón teljes hosszában megtekinthető. 

link Forrás

Az Agora következő beszélgetése a felvilágosodás témáját járja majd körül, a péntekre tervezett esemény azonban a koronavírus miatt elmarad, az események alakulásától függően egy későbbi időpontban online lesz követhető.

Az Agora médiapartnere a Qubit.

link Forrás
link Forrás
link Forrás