A vallás nem tűnik el a felvilágosodás során, csak kivonja magát a felvilágosodott észlelés köréből

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az Agora harmadik előadásán a tudás és a tudomány helyzete után a vallás kérdése került sorra, nem is csoda, hogy a beszélgetéshez ennyi különböző tudományterületről érkeztek vendégek: Szummer Csaba pszichológiai, Povedák István antropológiai, Mártonffy Marcell teológiai, Tillmann J. A. pedig filozófiai szempontból vizsgálták a kérdést.

A kerekasztal-beszélgetés mottójául választott Böhringer-idézet már magában mutatja, hogy nem egyszerű kérdésről van szó: 

a vallás nem tűnik el a felvilágosodás során, csak kivonja magát a felvilágosodott észlelés köréből, és kísértetként bukkan fel a legkülönbözőbb helyeken”.  

Ez a kísértet pedig, ahogy a beszélgetésből kiderült, sokféle formát ölthet: ugyanúgy valamiféle vallásnak tűnik a zenészekért és színészekért való rajongás, mint az edzőcipőmánia, a szélsőséges ideológiák, vagy akár persze a szó hétköznapi értelmében vett, történelmi vallások. 

A beszélgetésben szóba került Zámbó Jimmy, Albert Speer, az Istent megtagadó, majd új isteneket gyártó francia forradalmárok, Hitler és Lenin, az előadás videón teljes hosszában megtekinthető. 

Az Agora következő beszélgetése a felvilágosodás témáját járja majd körül, a péntekre tervezett esemény azonban a koronavírus miatt elmarad, az események alakulásától függően egy későbbi időpontban online lesz követhető.

Az Agora médiapartnere a Qubit.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Oszd meg másokkal is!
Kövess minket
Facebookon!