Miután kiderült, hogy a fertőzöttek között kevesebb a dohányos, Franciaország betiltotta a nikotintartalmú készítmények online árusítását

2020.04.25. · tudomány

Miután egy a napokban közzétett francia tanulmányból kiderült, hogy az ambuláns ellátásban részesülő koronavírus-fertőzöttek között négyszer, a kórházban ápoltak között ötször kevesebb a dohányos, mint a nem dohányzó, a francia kormány szinte azonnal betiltotta a nikotintartalmú termékek, köztük a rágógumik és a tapaszok online árusítását. 

A hatóságok attól félnek, hogy a hírek hatására kifogynak a készletek, és így azoknak sem jut a készítményekből, akiknek a leginkább szükségük lenne rájuk: a leszokni próbáló dohányosoknak. A gyógyszertárakban is korlátozzák a rágókhoz és tapaszokhoz való hozzáférést, és egy vásárló egyszerre csak egy hónapra elegendő nikotintartalmú terméket vehet. A vásárlókat a gyógyszertárakban nyilvántartásba veszik, akár receptre, akár anélkül vásárolnak rágógumit vagy tapaszt. A rendelet 2020. május 11-ig van érvényben. 

A tilalom nem érinti magukat a dohánytermékeket, a cigarettát, a vágott dohányt, a szivart és a nikotintartalmú folyadékot tartalmazó e-cigarettát sem. 

Nem tudni, hogy a nikotin használ-e, az viszont biztos, hogy  a dohányzás árt 

Az április 23-án közzétett tanulmány arra jutott, hogy párizsi kórházakba felvett 11 ezer koronavírus-fertőzöttnek mindössze 8,5 százalékát alkották a dohányzók, miközben a teljes francia lakosságban a részarányuk több mint 25 százalék. Feltételezések szerint a nikotin megakadályozhatja vagy lassíthatja, hogy a vírusok bejussanak a sejtekbe. A tanulmány szerzői, köztük a neves francia neurobiokémikus, Jean-Pierre Changeux most arra készülnek, hogy egy párizsi kórházban nikotintapaszokkal végzett kísérletekkel vizsgálják tovább, helytálló-e a feltételezés (Changeux volt az, aki 1970-ben a világon elsőként izolálta az angolnák nikotin acetilkolin receptorát).

A francia gyógyszerbiztonsági intézet, az ANSM a rendelet megjelenésével egy időben felhívta a figyelmet a nikotinhelyettesítő termékek nem kívánatos mellékhatásaira, amelyek még súlyosabbak akkor, ha nem dohányzók használják őket, ráadásul függőséghez vezethetnek. A termékeket az ANSM szerint fenn kell tartani a leszokni próbáló dohányosoknak, és nem szabad őket a koronavírus-fertőzés megelőzésére használni. 

Olivier Véran francia egészségügyi miniszter a France Inter péntek reggeli adásában felszólította a franciákat, hogy ne induljanak neki és ne halmozzanak fel tapaszokat. A miniszter hozzátette: az országban évente 70 ezren halnak meg a dohányzáshoz köthető okok miatt. 

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás