Mennyiben változott az életed a járvány miatt? Egy kérdőív kitöltésével segítheted a tudományt

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Miként befolyásolja életünket a járványhelyzet és annak következményei? Mennyiben változtak a hétköznapjaink, a munkánk, az életünk? Milyen konfliktusokkal jár az emberek robbanásszerű gyorsasággal megváltozott új helyzete? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ a Társadalomtudományi Adatelemző Műhely (TAM) munkatársai, akik kérdőív segítségével szeretnék felmérni az aktuális járványügyi helyzet társadalomra gyakorolt hatásait és következményeit. A kutatók kérik, hogy akinek ideje engedi, segítse munkájukat.

A társadalomkutatók nemcsak a hirtelen megváltozott és mindenki reményei szerint legfeljebb átmeneti társadalmi normák felmérését tűzték ki célul, hanem arra is kíváncsiak, milyen megoldásokkal lehetne az új helyzetet némiképp elviselhetővé tenni. 

Az első kérdésekre adott válaszokból mindjárt kiderül, hogy a kitöltőknek hogyan változtak meg a munkavégzési körülményei a járvány hatására. A kérdések egyik csoportja a munkavégzés és szabadidő egyensúlyát, egy másik az időbeosztás nehézségét, a harmadik kérdéskör pedig a szociális kapcsolatok stabilitását és a megváltozott kapcsolattartási formákat hivatott felmérni. Az utolsó kérdésekben pedig a kitöltővel egy háztartásban élők mindennapos tevékenységeire kérdeznek rá.

A kérdőívekre nagyjából 15 percet kell szánni, a kutatók azt remélik, hogy háztartásonként többen is válaszolnak kérdéseikre. A válaszokat anonim módon dolgozzák fel, az eredményeket a TAM honlapján teszik majd közzé.

A járványt monitorozó kutatás is folytatódik

Közben folytatódik a Szegedi Tudományegyetem kutatása is, amelyben kérdőívvel arra keresik a választ, hogy mennyire tartják be az emberek a korlátozó intézkedéseket, hány emberrel kerülnek átlagosan kapcsolatba, mennyi időt töltenek otthonukon kívül, és ez hogyan változik a járvány kezdete óta eltelt hetekben. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: