Mától látogatható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Május 18-án hétfőn reggel 8 órától látogatható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert három szabadtéri gyűjteménye, nyári nyitva tartás szerint, naponta 8.00-tól 18.00 óráig. 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó Ökológiai és Botanikai Intézet közleménye szerint a nyitást követő napokban a látogatók nyomon tudják követni, hogyan fordul át a botanikus kert tavaszból a nyárba: Vácrátóton már virágoznak az ember magasságú, Ázsia hegyvidéki lejtőin honos korbácsliliomok (Eremurus) és a Kínában honos, a virágok királyának is nevezett fás bazsarózsák (Paeonia suffruticosa) különféle fajtái. 

Virágzó bazsarózsák VácrátótonFotó: Sólyom Barbara/ Ökológia Kutatóközpont

A botanikus kertben idén először látható szakállasnőszirom-gyűjtemény   (például Iris x germanicaIris pallida) példányai színükkel és intenzív illatukkal is elbűvölnek.  

A botanikus kert ligetes részének természetközeli hatását fokozzák az amerikai származású, halványlila virágú prérigyertyák (Camassia), valamint a kányabangiták (Viburnum opulus) tányérszerű fehér virágcsoportjai.  

Virágzó Viburnum opulus, miszerint kányabangitaFotó: Sólyom Barbara/ Ökológia Kutatóközpont

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: