Mától látogatható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

2020.05.18. · majom

Május 18-án hétfőn reggel 8 órától látogatható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert három szabadtéri gyűjteménye, nyári nyitva tartás szerint, naponta 8.00-tól 18.00 óráig. 

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjához tartozó Ökológiai és Botanikai Intézet közleménye szerint a nyitást követő napokban a látogatók nyomon tudják követni, hogyan fordul át a botanikus kert tavaszból a nyárba: Vácrátóton már virágoznak az ember magasságú, Ázsia hegyvidéki lejtőin honos korbácsliliomok (Eremurus) és a Kínában honos, a virágok királyának is nevezett fás bazsarózsák (Paeonia suffruticosa) különféle fajtái. 

Virágzó bazsarózsák Vácrátóton
photo_camera Virágzó bazsarózsák Vácrátóton Fotó: Sólyom Barbara/ Ökológia Kutatóközpont

A botanikus kertben idén először látható szakállasnőszirom-gyűjtemény   (például Iris x germanicaIris pallida) példányai színükkel és intenzív illatukkal is elbűvölnek.  

A botanikus kert ligetes részének természetközeli hatását fokozzák az amerikai származású, halványlila virágú prérigyertyák (Camassia), valamint a kányabangiták (Viburnum opulus) tányérszerű fehér virágcsoportjai.  

Virágzó Viburnum opulus, miszerint kányabangita
photo_camera Virágzó Viburnum opulus, miszerint kányabangita Fotó: Sólyom Barbara/ Ökológia Kutatóközpont

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás