Feketére festette a keddi elsötétítési mozgalom az Instagramot

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az eredetileg a zeneiparban dolgozók által kezdeményezett, az afro-amerikaiak elleni rendőri erőszakot elítélő mozgalomnak induló #TheShowMustBePaused (a show-t meg kell szakítani) mozgalom arra kérte szimpatizánsait, hogy kedden posztoljanak az Instagramra fekete négyzeteket.

Az Atlantic Records két vezetője, Brianna Agyemang és Jamila Thomas arra kérte ezzel a zeneipari szereplőket, hogy június 2-án mindenki állítsa le a normál ügymenetet, tartson szünetet a munkában és nézzen körül a közösségében, mit tud tenni az egyenlőségért. „Ez nem csak egy 24 órás kezdeményezés” – olvasható a mozgalomindítók oldalán, és azt ígérik, konkrét akciókkal terveznek igazi változásokat elérni.

A rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni kiállást szorgalmazó Blackout Tuesday felhívás hatására kedden eddig világszerte több mint 12 millióan posztoltak, köztük a Warner Music Group, a Sony Music vagy a Columbia Records, illetve a Rolling Stones, a Massive Attack és a Radiohead zenekarok, továbbá a streamingszolgáltatók közül az Apple Music, a Spotify és a Deezer is. 

A címke alatti állapot június 2-án délután ötkorForrás: Instagram

Csakhogy voltak olyanok, akik az eredeti hashtag mellett a 2013-ban indult, a rendőri erőszak eseteinek dokumentálásával, jogsegéllyel és békés utcai demonstrációkkal operáló Black Lives Matter (A fekete élet számít) mozgalom címkéit – #blacklivesmatter, #BLM – is megjelölték posztjaiknál, amivel elindult az Instagramon a fekete négyzetek áradata. 

Mindezzel a jó szándékú protestálóknak sikerült a releváns információkat is eltüntetniük a Black Lives Matter mozgalom közösségi felületéről. Polgárjogi aktivisták így arra kérik a zeneipari felhíváshoz csatlakozókat, hogy legyenek oly kedvesek, és töröljék a rájuk utaló címkéket a fekete négyzetek alól. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: