Feketére festette a keddi elsötétítési mozgalom az Instagramot

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az eredetileg a zeneiparban dolgozók által kezdeményezett, az afro-amerikaiak elleni rendőri erőszakot elítélő mozgalomnak induló #TheShowMustBePaused (a show-t meg kell szakítani) mozgalom arra kérte szimpatizánsait, hogy kedden posztoljanak az Instagramra fekete négyzeteket.

Az Atlantic Records két vezetője, Brianna Agyemang és Jamila Thomas arra kérte ezzel a zeneipari szereplőket, hogy június 2-án mindenki állítsa le a normál ügymenetet, tartson szünetet a munkában és nézzen körül a közösségében, mit tud tenni az egyenlőségért. „Ez nem csak egy 24 órás kezdeményezés” – olvasható a mozgalomindítók oldalán, és azt ígérik, konkrét akciókkal terveznek igazi változásokat elérni.

A rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni kiállást szorgalmazó Blackout Tuesday felhívás hatására kedden eddig világszerte több mint 12 millióan posztoltak, köztük a Warner Music Group, a Sony Music vagy a Columbia Records, illetve a Rolling Stones, a Massive Attack és a Radiohead zenekarok, továbbá a streamingszolgáltatók közül az Apple Music, a Spotify és a Deezer is. 

A címke alatti állapot június 2-án délután ötkorForrás: Instagram

Csakhogy voltak olyanok, akik az eredeti hashtag mellett a 2013-ban indult, a rendőri erőszak eseteinek dokumentálásával, jogsegéllyel és békés utcai demonstrációkkal operáló Black Lives Matter (A fekete élet számít) mozgalom címkéit – #blacklivesmatter, #BLM – is megjelölték posztjaiknál, amivel elindult az Instagramon a fekete négyzetek áradata. 

Mindezzel a jó szándékú protestálóknak sikerült a releváns információkat is eltüntetniük a Black Lives Matter mozgalom közösségi felületéről. Polgárjogi aktivisták így arra kérik a zeneipari felhíváshoz csatlakozókat, hogy legyenek oly kedvesek, és töröljék a rájuk utaló címkéket a fekete négyzetek alól. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: