Barbie a fregolira tereget, Ken Pravdát olvas a vodkásüveg mellett

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Az egész világon ismert, ikonikus Barbie-val legtöbbször luxuskörülmények között találkozhatunk. Barbie és párja, Ken napjaikat legtöbbször malibui, medencés villájukban töltik barátaik társaságában. 

A jekatyerinburgi születésű fotós, Lara Vicsuzsanyina eljátszott a gondolattal, hogy milyen életet élt volna a játékbabapár, ha életük nem az Egyesült Államokban, hanem a nyolcvanas évek Szovjetuniójában zajlik. 

Az eredetileg reklámfotózással foglalkozó Vicsuzsanyina 2013-ban kezdett el szabadidejében játékbabákat fotózni. A babák és a fotózás iránti szenvedélyből indult hobbi hamarosan a fő művészeti profiljává vált, és ma már szinte csak ezzel foglalkozik. 

Vicsuzsanyina a fotózáshoz először elkészíttette Barbie és Ken szovjet prototípusát, majd a legapróbb részletekig kidolgozott környezetüket. A 60x40x50 centis miniatűr lakás korhű ábrázolása az abban az időben használt bútoroknak, edényeknek és élelmiszereknek. 

A makettkonyhát különös részletességgel dolgozták ki, a konyhai bútort öregnek és kopottnak, az edényeket és evőeszközöket rozsdásnak ábrázolták. 

Barbie a megszokott divatos ruhák helyett egy korabeli rózsaszín köntöst visel, haja fehér törölközőbe van csavarva, és a konyhában kifüggesztett fregolin tereget. Ken a konyhaasztalnál ül, és Pravdát olvas – mi mást? 

Pulóvere használt, több helyen lyukas zokniból készült. Az asztalon vodkásüveg és cigaretta hever. A bal sarokban Barbie anyukája mosogat, kötött kardigánban és fejkendőben. 

A játékbabák jellegzetes ruhái is hűen tükrözik a nyolcvanas évek szovjet családjainak otthoni viseletét. Az idősebb szülő jelenléte az abban az időben gyakori többgenerációs együttélésre is utal. 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: