Barbie a fregolira tereget, Ken Pravdát olvas a vodkásüveg mellett

Az egész világon ismert, ikonikus Barbie-val legtöbbször luxuskörülmények között találkozhatunk. Barbie és párja, Ken napjaikat legtöbbször malibui, medencés villájukban töltik barátaik társaságában. 

A jekatyerinburgi születésű fotós, Lara Vicsuzsanyina eljátszott a gondolattal, hogy milyen életet élt volna a játékbabapár, ha életük nem az Egyesült Államokban, hanem a nyolcvanas évek Szovjetuniójában zajlik. 

Az eredetileg reklámfotózással foglalkozó Vicsuzsanyina 2013-ban kezdett el szabadidejében játékbabákat fotózni. A babák és a fotózás iránti szenvedélyből indult hobbi hamarosan a fő művészeti profiljává vált, és ma már szinte csak ezzel foglalkozik. 

Vicsuzsanyina a fotózáshoz először elkészíttette Barbie és Ken szovjet prototípusát, majd a legapróbb részletekig kidolgozott környezetüket. A 60x40x50 centis miniatűr lakás korhű ábrázolása az abban az időben használt bútoroknak, edényeknek és élelmiszereknek. 

A makettkonyhát különös részletességgel dolgozták ki, a konyhai bútort öregnek és kopottnak, az edényeket és evőeszközöket rozsdásnak ábrázolták. 

Barbie a megszokott divatos ruhák helyett egy korabeli rózsaszín köntöst visel, haja fehér törölközőbe van csavarva, és a konyhában kifüggesztett fregolin tereget. Ken a konyhaasztalnál ül, és Pravdát olvas – mi mást? 

Pulóvere használt, több helyen lyukas zokniból készült. Az asztalon vodkásüveg és cigaretta hever. A bal sarokban Barbie anyukája mosogat, kötött kardigánban és fejkendőben. 

A játékbabák jellegzetes ruhái is hűen tükrözik a nyolcvanas évek szovjet családjainak otthoni viseletét. Az idősebb szülő jelenléte az abban az időben gyakori többgenerációs együttélésre is utal. 

Neked is fontos, hogy hitelesen tájékozódj tudományról, technológiáról, klímaharcról: az emberiség jövőjéről? Nekünk az. Támogasd a munkánkat Te is!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: