Tízezer csodás fotót tettek közzé az első világháború és a Trianon utáni Erdély időszakából

2020.06.04. · majom

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából új tartalomszolgáltatást indított az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). A Fotótér szolgáltatás első gyűjteményei összesen 10 ezer fotográfiát tartalmaznak az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély időszakából. Az adatbázist az Országos Könyvtári Platform projekt keretében készítették.

Az Országos Széchényi Könyvtár jogelődje, a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit. A gyűjteményben olyan neves fotográfusok képei találhatók, mint Müllner János, a leginkább szociofotóiról ismert, de haditudósítóként és a magyar fotóriporteri hagyományok megteremtésében is fontos szerepet vállaló Balogh Rudolf vagy Erdélyi Mór.

A gyűjteményben ugyanakkor amatőr fényképészek művei helyet kaptak. A felvételek többsége a papírra nagyított képek digitális másolata, de akad köztük olyan, amelyet üveglemezre, illetve diára készített az alkotó.

link Forrás

A képek nagy része foglalkozik a katonák mindennapjaival, a tábori élet jellegzetességeivel, a frontra és a frontok között vonuló haderőkkel, a harcokkal és azok következményeivel, a temetőkkel, kórházakkal, hadirokkantakkal. A gyűjteményből a hátországban maradtak mindennapjairól is lehet képet kapni, a szegénység, a pusztítás és a nélkülözés képei mellett tartalmaz felvételeket a gyermekek és katonák kapcsolatáról, a nők szerepvállalásáról, a háborús propaganda dokumentumairól is.

link Forrás

Szabó Dénes üveg- és cellulóznegatívjai pedig városképeket és tájképeket tartalmaznak döntő többségében. A sokszorosításra előkészített képeslapnegatívokon az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi települései, fontosabb épületei, fürdői kelnek életre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás