Nehéz eligazodni a hírek és az álhírek között? Magyar könyvtárosok segítenek

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis címmel weboldalt indítottak május 19-én az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói a Pro-Sharp Research and Innovation Center segítségével. 

Az MTA Könyvtár és Információs Központ tudományelemzéssel foglalkozó munkatársai bibliometriai elemzésen alapuló kutatással segítik a jelenlegi járványhelyzetben a kutatókat, orvosokat, döntéshozókat. Öt különböző csoportba sorolták a Web of Science adatbázisban megjelent szakirodalmi cikkeket és a tudástérkép segítségével megjelenítik ezek összefüggéseit is. Egyedülálló, mert a hivatkozások alapján összefüggésekre irányítja a figyelmet és ezt a legmodernebb tudástérképpel vizualizálja a Pro-Sharp Research and Innovation Center ingyenes munkájának köszönhetően. A folyamatosan bővülő, jelenleg 400 cikk, mind hozzáférhető Magyarországon a Web of Science adatbázison keresztül. Ez pontosan 44 intézményt jelent a legnagyobb egyetemi könyvtáraktól a különböző kutatóintézetekig. Az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói folyamatosan bővítik a tudásbázist bevonva más adatbázisokat is (például: Scopus, Dimensions) a bibliometriai elemzésbe.

Ezzel párhuzamosan a Könyvtáros-egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFLAHogyan vegyük észre az álhírt? címen indított mozgalmat, amely a fake news jelenségét szándékozik semlegesíteni.

Az álhírek mellett a hitelesség szempontjából szelektálatlan információözönre utalóan infodémiának nevezett jelenséget is semlegesítenék a könyvtárak. Azt is azzal, hogy oldalaikon hiteles és ellenőrzött információkat közölnek, illetve hatalmas forrásgyűjteményeket tesznek közzé számos kapcsolódó témában is.  

Hogyan vegyük észre az álhíreket?Forrás: IFLA

A könyvtárosok egyébként nem most kezdték a munkát álhírfronton. Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Könyvtári Intézet Húzzuk be a fake-et! Könyvtárak az álhírek ellen címmel tavaly év végén beemelte a Határtalan könyvtár – K2 továbbképzési műhelysorozat témái közé az álhírek könyvtári kezelését. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: