Nehéz eligazodni a hírek és az álhírek között? Magyar könyvtárosok segítenek

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis címmel weboldalt indítottak május 19-én az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói a Pro-Sharp Research and Innovation Center segítségével. 

Az MTA Könyvtár és Információs Központ tudományelemzéssel foglalkozó munkatársai bibliometriai elemzésen alapuló kutatással segítik a jelenlegi járványhelyzetben a kutatókat, orvosokat, döntéshozókat. Öt különböző csoportba sorolták a Web of Science adatbázisban megjelent szakirodalmi cikkeket és a tudástérkép segítségével megjelenítik ezek összefüggéseit is. Egyedülálló, mert a hivatkozások alapján összefüggésekre irányítja a figyelmet és ezt a legmodernebb tudástérképpel vizualizálja a Pro-Sharp Research and Innovation Center ingyenes munkájának köszönhetően. A folyamatosan bővülő, jelenleg 400 cikk, mind hozzáférhető Magyarországon a Web of Science adatbázison keresztül. Ez pontosan 44 intézményt jelent a legnagyobb egyetemi könyvtáraktól a különböző kutatóintézetekig. Az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói folyamatosan bővítik a tudásbázist bevonva más adatbázisokat is (például: Scopus, Dimensions) a bibliometriai elemzésbe.

Ezzel párhuzamosan a Könyvtáros-egyesületek Nemzetközi Szövetsége (IFLAHogyan vegyük észre az álhírt? címen indított mozgalmat, amely a fake news jelenségét szándékozik semlegesíteni.

Az álhírek mellett a hitelesség szempontjából szelektálatlan információözönre utalóan infodémiának nevezett jelenséget is semlegesítenék a könyvtárak. Azt is azzal, hogy oldalaikon hiteles és ellenőrzött információkat közölnek, illetve hatalmas forrásgyűjteményeket tesznek közzé számos kapcsolódó témában is.  

Hogyan vegyük észre az álhíreket?Forrás: IFLA

A könyvtárosok egyébként nem most kezdték a munkát álhírfronton. Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Könyvtári Intézet Húzzuk be a fake-et! Könyvtárak az álhírek ellen címmel tavaly év végén beemelte a Határtalan könyvtár – K2 továbbképzési műhelysorozat témái közé az álhírek könyvtári kezelését. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: