Kondorosi Évát az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói közé választották

2020.06.19. · tudomány

A molekuláris biológia és a kémiai ökológia területén világszerte ismert Kondorosi Évát is beválasztották az Európai Bizottság hét fős főtanácsadói testületébe, így legalább három évig (a megbízatása egyszer, két évvel meghosszabbítható) Európa legfőbb tudományos csoportjának tagja lesz. A Széchenyi-díjas biológus kutatót Lovász László ajánlására, egy hosszú kiválasztási folyamat eredményeként választották a tagok közé.

Kondorosi abban a munkacsoportban kezdte el a munkát, amelynek jelenleg a COVID-19 járvány kutatása a fő feladata, de hosszabb távon minden más járvánnyal és bármiféle krízishelyzettel foglalkozik. A csoport azt kutatja, hogy hogyan lehet ezekre a helyzetekre felkészülni, hogyan lehet őket kikerülni és mit lehet tenni az adott helyzetben. Azt is kutatják, hogy egy járvány után hogyan lehet új alapokra helyezni például a gazdaságot, ahelyett, hogy egyszerűen csak visszaállítanák a régi rendszert.

„A koronavírus kapcsán jelenleg egy nyilatkozat összeállításán dolgozunk Paul Nurse Nobel-díjas biológus vezetésével, amelyet még júniusban adunk át az Európai Bizottságnak. Ehhez rengeteget olvasunk, kapcsolatban vagyunk, és együtt dolgozunk Európa (és a világ) legjobb virológus és járványügyi szakértőivel” – mondta Kondorosi az mta.hu-nak.

Kondorosi Éva
photo_camera Kondorosi Éva Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A hét fős tanácsadói testület jelenleg olyan témákkal foglalkozik, mint a klímaváltozás és az egészség kérdése, a biológiailag lebomló műanyagok helyzete, valamint kidolgozás alatt áll az európai energiaátmenetek lehetősége és a már említett krízishelyzetek kezelése is.

Kondorosi Éva 2018-ban a megkapta a világ egyik legrangosabb tudományos elismerését, a Balzan-díjat, és bár az Európai Kutatási Tanács élettudományi alelnökeként kitöltötte a 6 éves megbízási idejét, több nemzetközi pozícióját megtartja: az Academia Europaea vezetői testületének, valamint a PNAS és a MicroLIFE folyóiratok szerkesztői csapatának is tagja marad, és folytatja tudományos tanácsadói munkáját Norvégiában, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában és Magyarországon is.