Véletlenül fémevő baktériumot fedezett fel a Caltech kutatója

2020.07.17. · tudomány

Nemcsak elfogyasztja, de tápanyagként fel is használja a fémet egy újonnan felfedezett baktérium– derül ki a Jared Leadbetter, a Caltech környezeti mikrobiológusa által jegyzett, a Nature-ben július 15-én megjelent tanulmányból.

A Futurism ismertetője szerint Leadbetter szinte véletlenül bukkant rá a Candidatus Manganitrophus néven lajstromba vett organizmusra. A mikrobiológus mangánnal folytatott kísérleteihez használt eszközein furcsa hártyát fedezett fel miután egy napig hagyta vízben ázni őket, miközben a mangán eltűnt.

A kutató szerint a baktérium felfedezése megfejtést adhat arra, hogy miért dugulnak el a környéken mangán-oxid miatt a vízelosztó-rendszerek csövei.

Candidatus Manganitrophus
photo_camera Candidatus Manganitrophus Fotó: Hang Yu/ CALTECH

Az ismert mikroorganizmusok közül több is elfogyasztja a mangánt, ám eddig egyikről sem derült ki, hogy kémiailag szintetizálva hasznosítaná a fémet, mangán-oxidot hagyva hátra anyagcseretermékként.

A Candidatus Manganitrophus felfedezése magyarázatot adhat az óceánfenéken talált eddig rejtélyesnek gondolt mangángömbökre is, amelyek akár kiterjedtebb baktériumtelepek is lehetnek.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás