Megkezdték a világ első fúziós kísérleti erőművének összeszerelését

2020.07.28. · tudomány

Kedden ünnepélyes keretek között megkezdték a világ első erőmű méretű fúziós kísérleti berendezésének (International Thermonuclear Experimental Reactor azaz ITER) összeszerelését a dél-franciaországi Cadarache-ban – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

A kísérleti termonukleáris reaktor jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek. A berendezést azzal a céllal építik, hogy bizonyítsák, lehetséges magfúzióval békés célokra energiát termelni a Földön. A tervek szerint itt fogják tesztelni a későbbi fúziós erőművekben használt technológiát is.

Magyarországról az ELKH-hoz tartozó Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának és Fúziós Technológia Laboratóriumának a szakemberei vesznek részt az ITER-projektben.

link Forrás

A magyar mérnökök tervezték az ITER teljes belső részének bekábelezését. Feladatuk az volt, hogy biztosítsák, a kábelezés 20 évig karbantartás nélkül is működjön, emellett egyes komponenseket is teszteltek Budapesten.

Az EK szakemberei jelenleg is dolgoznak az ITER egyik fontos elemén, az egyik úgynevezett szaporítókazettán, amelynek feladata a fúzió egyik üzemanyagának előállítása lesz az erőműn belül. A magyar mérnökök a közelmúltban pályáztak az ITER egyik kritikus berendezésének, a pelletbelövőnek az építésére is, amely az üzemanyag-utánpótlást oldaná meg egy fúziós erőműben.

photo_camera Fotó: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A keddi ceremóniáról élő közvetítést tettek közzé, amely az ITER főigazgatója, Bernard Bigot vezette virtuális körsétával indult, majd a projektben részt vevő fő partnerországok és -közösségek – az Egyesült Államok, az Eurpai Unió, Oroszország, India, Kína, Dél-Korea és Japán – magas rangú vezetői jelentkeztek be.

Az összeszerelés megkezdése hatalmas mérföldkő a projekt életében, hiszen eddig nagyrészt az épületek és a kiszolgálóegységek építése zajlott. Az első igazi komponensek érkezésével felgyorsulnak az ITER-építkezés eseményei.

photo_camera 3D nyomtatott modell az erőmű berendezéséről Fotó: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

A ceremóniára speciális ajándékkal is készültek az Energiatudományi Kutatóközpontban. A múlt héten az ITER 1:100-as méretarányú, 3D nyomtatott mását küldték ki Franciaországba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás