Orosz hackerek támadták meg a Tesla gyárát, az FBI filmbe illő akcióban fogta el a vezéralakot

2020.08.28. · TECH

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) közlése szerint orosz hackerek próbálták zsarolóvírussal (ransomware) támadni a Tesla nevadai akkumulátorgyárát, a Gigafactory 1-et, de egy alkalmazott segítségével sikerült elhárítani az akciót. Bár az FBI iratai hivatalosan nem említik a Gigafactoryt, a leírásból egyértelmű, hogy a Tesla-gyár volt a célpont, és ezt az elektromos közlekedéssel foglalkozó Electrek nevű lap is megerősítette.

A történet szerint a 27 éves orosz állampolgár, Jegor Igorevics Krjucskov júliusban turista vízummal utazott az Egyesült Államokba, majd felvette a kapcsolatot a nevadai gyár egy oroszul beszélő alkalmazottjával. Miután többször találkoztak, pénzt ajánlott neki, hogy segítsen elhelyezni a zsarolóvírust a Tesla belső rendszerében, hogy titkos adatokat szerezzen a cégtől, majd több millió dolláros váltságdíjat kérjen azért, hogy ne hozza nyilvánosságra azokat.

A névtelen alkalmazott belement a játszmába, de azonnal értesítette a cég vezetőségét, amely aztán az FBI-hoz fordult. A nyomozóiroda fedett műveletet indított a magát egy csoport képviselőjeként azonosító hacker ellen, és lehallgatta az alkalmazott és Krjucskov közötti beszélgetéseket, amelyek során a támadás részleteiről tárgyaltak. A két férfi több alkalommal találkozott egymással augusztusban.

photo_camera A nevadai Gigafactoryban közel 8000 Tesla-alkalmazott dolgozik Fotó: Wikimedia Commons

A Tesla dolgozója olyan jól végezte a dolgát, hogy az FBI a lehallgatás során a hackercsoport korábbi akcióiról is megtudott részleteket, és bár ezekről nem közölt részleteket, az Electrek szerint valószínű, hogy a CWT Group nevű logisztikai vállalat is az oroszok áldozatai közé tartozott – a cég július végén jelentette, hogy 4,5 millió dollárt fizetett zsarolóknak egy hasonló hackertámadás után.

Miután a Tesla alkalmazottja az akció keretében elfogadta Krjucskov egymillió dolláros ajánlatát a zsarolóprogram telepítésére, az orosz férfi augusztus 22-én próbálta elhagyni az Egyesült Államokat Los Angelesen keresztül, ahol azonban már az FBI nyomozói várták őt, és azonnal őrizetbe is vették.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás