Az EIT Health több mint egymillió eurót szán 2021-ben az innovatív európai egészségügyi projektek támogatására

2020.11.13. · hirdetés

A programra magyar startupok nevezését is várják

Az EIT Health RIS Innovációs Program célja már harmadik éve, hogy olyan egészségügyi fejlesztések létrehozásában működjön közre, amelyek mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező területekről - Közép, Kelet- és Dél-Európából – érkeznek. A szervezet 2019-2020-ban a program keretében összesen 2 millió euróval segített 28 ígéretes, innovatív egészségügyi projektet.

Az EIT Health RIS Innovációs Programban minden kiválasztott konzorcium pénzügyi támogatást kap, képzési programban vesz részt, emellett kiemelkedő európai szakértők mentori támogatását élvezi, valamint megismerkedhet Európa magas presztízsű egészségügyi szereplőivel és szakértőivel, akik segítik tovább fejleszteni az projektjüket.

A koronavírus-járvány rávilágított az egészségügyi ellátó rendszerek társadalmi jelentőségére és sérülékenységére. Az egészség megőrzése és helyreállítása kiemelten fontossá vált a döntéshozók és a lakosság számára egyaránt. Kulcsfontosságúnak érezzük azt a feladatunkat, hogy támogassuk azokat az ígéretes egészségügyi fejlesztéseket, amelyek innovatív megoldásaikkal hatékonyabbá tehetik a megelőzést és gyógyítás folyamatát. Célunk, hogy az innovátorok következő generációját támogassuk új egészségügyi vállalkozások létrehozásában. - mondta Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars RIS programmenedzsere.

2019-ben a támogatott projektek 33%-a a big data, felhő alapú megoldások, mobilalkalmazások és platformok létrehozására irányult, ez a szám 2020-ra csaknem 40%-ra nőtt. Ez a tendencia a globális trendre reflektál: az egészségügyi szolgáltatók hatalmas mennyiségű adatot hoznak létre nap mint nap, ezért fontos olyan megoldások keresése, amelyek képesek elemezni és hasznosítani ezeket a rendkívül értékes egészségügyi adatokat. Ezeknek a megoldásoknak a jelentősége a jövőben egyre nő, hiszen jelentős terhet vehetnek le az amúgy is leterhelt egészségügyi dolgozókról. Az elmúlt évben a támogatott csapatok fele olyan új egészségügyi megoldásokat dolgozott ki, mint például a pikkelysömör otthoni kezelésére szolgáló UVB LED-es megoldás vagy az májsejtek (hepatociták) aktív 3D sejttenyésztési rendszere, mely a gyógyszerkutatásokat támogatja.

Azok, akik érdeklődnek a programban való részvétel iránt, ezen a linken keresztül nyújthatják be pályázataikat 2020. november 15-ig.

Az EIT Regionális Innovációs Programját, az EIT RIS-t az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) hozta létre annak érdekében, hogy csökkentse az innováció terén vezető és a még fejlődő régiók közötti szakadékot. Az EIT Health InnoStars által koordinált program – amit a helyi hubok bevonásával valósítanak meg – 2016 óta működik az egészségügy területén. A program Kelet-, Közép- és Dél-Európa 13 országában összesen 14 EIT Health Hubot foglal magába, Magyarországon ez a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete. Ezek a központok a kiemelkedő jelentőségű egyetemek, vállalatok és projektek páneurópai hálózatának hozzáférési pontjaiként működnek. Az EIT RIS célja, hogy támogatást nyújtson az általa lefedett régiók innovációs ökoszisztémájának fejlesztéséhez, feltárja a régiók unikális képességeit az innováció terén, és bevonja a helyi innovátorokat a páneurópai programokba és versenyekbe.