Magyarországon ma súlyosabb a járványhelyzet, mint tavasszal volt Olaszországban

2020.12.01. · koronavírus

Folyamatosan növekszik a koronavírus által okozott halálesetek száma Magyarországon: a százezer főre vetített halálesetek számát tekintve november 30-án rosszabb volt a helyzet itthon, mint tavasszal a járvány által drámai mértékben sújtott Olaszországban.

Szomszédaink közül Ausztriában, Horvátországban, Szerbiában is meredeken emelkedik a halálozások száma.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Néhány nyugati országban már elérte az őszi hullámban elhalálozottak száma a maximumot, és valamelyest csökkenésnek indult a naponta regisztrált új halálesetek száma.

A régióban Szlovéniában a legdrámaibb a helyzet, lakosságarányosan már annyian halnak meg, mint tavasszal Belgiumban, ahol viszont az őszi hullám elhalálozásainak száma ugyanolyan meredeken zuhan, mint Csehországban.

Délkeleti szomszédainknál is sosem látott magasságban a halálesetek száma, Szerbiában egészen meredeken emelkedik.

Úgy tűnik, hogy a választási hercehurcán túllévő USA-ban az őszi hullám halálozási rátája elérte a csúcspontját, Svédországban pedig a különutas tavaszi védekezés után bevezetett szigorúbb őszi intézkedéseknek köszönhetően már alig jegyeznek a COVID-19-hez köthető haláleseteket.

Azokban az országokban, ahol ősszel is alacsony a koronavírus-járványhoz köthető halálozások száma, Németországban és Oroszországban még mindig emelkedik a görbe, Szlovákiában és Ukrajnában viszont csökkenő tendenciát mutat.