Új fúziós világrekordot állított fel a dél-koreai mesterséges nap

2020.12.28. · tudomány

A koreai mesterséges nap néven is ismert KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) 20 másodpercig tartotta 100 millió Celsius-fokos ionhőmérsékleten a benne áramló plazmát – olvasható a Phys.org karácsonykor közzétett kutatási beszámolójában.

A 20 másodperces időtartam jelentős javulás a 2019-ben elért 8 másodperces eredményhez képest, amikor egyébként szintén elérték a 100 millió fokos plazma-ionhőmérsékletet. A dél-koreai KSTAR tokamak mágneses terét teljes egészében szupravezető tekercsek indukálják.

A tokamak olyan berendezés, amely egy tórusz alakú, elektromágnes által létrehozott mágneses mezőben képes a magas hőmérsékletű plazma tárolására. A 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletet is elérő plazma hagyományos tárolókban nem helyezhető el, hiszen nincs olyan szilárd anyag, amely ekkora hőmérsékletet kibírna. A tokamak ezt a problémát egy erős mágneses tér segítségével oldja meg, a plazma ebben a térben lebeg. Hagyományos mágnes vezetőeszközökön tíz másodperc a rekord ilyen hőmérsékleten. A dél-koreai kutatók szerint ezért a megoldást egyértelműen az általuk is alkalmazott szupravezető mágnesek jelentik.

A KSTAR tokamak
photo_camera A KSTAR tokamak Fotó: Wikipédia

A tervek szerint a KSTAR 2025-re elérheti a 300 másodperces időtartamot is.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás