Harctéri szennyvízből gyárt intravénásan beadható folyadékot az amerikai hadsereg új eszköze

Az amerikai hadsereg orvosszakértői és egy coloradói kutatóintézet együttműködéséből született meg az az aktatáskányi eszköz, ami még a harcterek szennyezett vizéből is képes intravénás folyadékot előállítani. A harctéren ez nagy segítséget nyújthat a sebesült katonák kezelésében.

A katonai zászlóaljaknál szolgálatot teljesítő felcserek általában Ringer-oldattal töltött literes zacskókat használnak a sebesültek folyadékpótlásának biztosítására. A zacskókat káliumot, nátriumot és kalciumot tartalmazó steril folyadékkal töltik fel, amik gyors segítséget nyújthatnak a kiszáradással vagy sebesülésekkel küszködő katonáknak.

Az amerikai hadsereg azonban – a jövőbeli háborúkra felkészülve – azoknak az elszigetelt egységeknek is igyekszik támogatást biztosítani, akik nem férnek hozzá a szükséges vér- és intravénásfolyadék-utánpótláshoz. A hadsereg egyik részlege, a U.S. Army Medical Material Development Activity és a TDA Research kutatóintézet két évet töltött az intravénás folyadékpótló berendezés működő prototípusának megalkotásával. Az elkészült modellt a Lactated Ringer’s Solution Generator névre keresztelték.

photo_camera Austin Langdon, az LR generátor tervezéséért felelős program termékmenedzsere az USAMMDA irodájában mutatta be a sajtónak a generátor prototípusát. Fotó: Military.com

Az LR generátor fejlesztését a Defense Health Agency 2018 óta egymillió dollárral támogatta. Az eszköz újratölthető lítium-ion akkumulátora nagyjából 30 adagnyi LR-oldatot készíthet egyetlen feltöltéssel. Az alig ötkilós, 45*25*15 centiméter nagyságú eszköz nagyjából 6 perc alatt bármilyen talajvízforrásból képes egy liternyi intravénás folyadékot előállítani.

„Ezt az eszközt kizárólag a hadseregnek gyártottuk. A forrásként használt víz átáramlik az eszközön, és egy Ringer-féle koncentrátummal elkeveredve megtölti az intravénás folyadék zsákját, majd elkészíti a megfelelő koncentrációjú intravénás folyadékot.”

mondta a Military hírportálnak Girish Srinivas, a TDA Research vezérigazgatója.

Austin Langdon, a hadsereg egykori repülőorvosa, aki termékmenedzserként vett részt az eszköz fejlesztésében, elmondta, hogy a készülék gyakorlatilag bármilyen vízforrásból IV folyadékot gyárthat. Mindez – vélte Langdon – drámai mértékben csökkentheti a hadsereg logisztikai költségeit, mivel szükségtelenné teszi a Ringer-oldatok szállítását és tárolását, ami nélkülözhetetlen az újraélesztéshez, ha a csatatéren nem férhetnek hozzá a vérátömlesztéshez szükséges eszközökhöz és alapanyagokhoz.

A hadsereg felsővezetői többször hangsúlyozták, hogy a jövő harcterein számolni kell vele, hogy az egymástól távolabb tevékenykedő egységek az utánpótlási és támogatási vonalaktól elzárva működnek majd. A hadsereg több olyan fejlesztésen is dolgozik – például az AEWE 2021-en bemutatásra kerülő kvadrokoptereken –, amik ugyancsak a zavartalan harctéri utánpótlás biztosítását célozzák.

„A hadsereg vezérkara folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy csökkentsék a szükséges erőforrások célba juttatásának logisztikai terheit. Az olyan előremutató megoldások, mint az LR-generátor, lehetővé teszik, hogy a szokásos hadműveleti paramétereken kívül gondolkodjunk.”

– idézi Langdont a hivatalos sajtóközlemény.

Az LR generátor még nem kész termék, csak prototípusként létezik: a berendezés szériagyártásához az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélye szükséges. Srinivas szerint még egy-két évig eltarthat, mire megkapják a szükséges engedélyeket, és biztosítják az eszköz gyártásának finanszírozását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás