Két év múlva jöhet a valódi halálsugár

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A halálsugarak régóta izgalomban tartják az emberiséget: a legenda szerint Arkhimédész vágott bele a fejlesztésbe i.e. 212-ben, a projekt pedig azóta is folytatódik. Jó 2200 évvel a görögök első lépései után úgy néz ki, hogy lassan összejön, ami sem a náciknak, sem a briteknek nem: az amerikai hadsereg 2022-ben már hadrendbe is állíthatja a sugárfegyvert. 

Az új fegyvertől a háború átalakulását várják: a sugárfegyvert ugyanúgy lehet védekezésre használni, mint támadásra, ráadásul ahhoz képest, hogy a hagyományos rakéták milyen irtózatosan drágák, a technika még olcsónak is számít. A lézer további előnye, hogy nem kell hozzá lőszer sem.

Az Egyesült Államok korábban is kísérletezett lézerfegyver fejlesztésével, a legutóbbi nagy projektet 2011-ben zárták le, addigra 16 év alatt ötmilliárd dollárt költöttek rá, mégsem bizonyult átütő sikernek. Végül 2014-ben az Egyesült Államok haditengerészete sikerrel alkalmazta a lézerfegyvert drónok és hajók ellen – olyannyira, hogy a tesztet végző USS Ponce hadihajó kapitánya engedélyt kapott arra, hogy éles helyzetben is bevethesse a fegyvert.

Kisebb célpontokra már most is jó 

A hadsereg most egy másik hadihajón, a Preble rombolón kísérletezik a fegyverrel, amelytől azt várják, hogy a drónokon és egyéb hajókon kívül védelmet nyújt majd az ellenséges repülők ellen is. Neil Thurgood altábornagy szerint ez már nem erődemonstráció, és nem is valami távoli cél, mint a hidegháború idején, hanem gyakorlatilag a jelen technikája. A mostani fejlesztések keretében gépkocsira, hajóra és repülőre is telepítenek majd lézerfegyvereket. A fegyvereket először a Stryker harckocsikra szerelik fel, és a drónok elleni védekezésben várnak tőlük különösen nagy áttörést. 

Thomas Karr, a Pentagon irányítottenergia-részlegének vezetője szerint az eddigi lépések is bizakodásra adnak okot: míg a Ponce-ra telepített lézer még csak 30 kilowattos volt, a Preble lézere már 60 kilowattos teljesítményre volt képes, a harckocsikra tervezett, „harcászatilag releváns teljesítményt nyújtó” lézerek pedig 50 kilowattosak. 

Karr szerint 2022-re a lézerek teljesítménye eléri majd a 300 kilowattot is – Thurgood éppen arra az évre jelölte ki a nagy amerikai hadászati reform idejét.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: