Évtizedek óta betiltott vegyszer ritkítja a delfinpopulációt az Egyesült Királyság partjainál

Bár a poliklórozott bifelineket (PCB) már évtizedekkel ezelőtt kivonták a forgalomból, a jelek szerint a tengeri emlősökben, elsősorban a delfinek szervezetében felgyűlt anyag komoly egészségkárosító hatással bírhat – állapította meg egy kutatócsoport.

A londoni Zoológiai Társaság (ZSL) zoológiai intézetének munkatársai által készített tanulmány szerint a PCB-nek kitett hím delfinek heréi összezsugorodtak, ami a spermiumszám csökkenésére, és ezzel párhuzamosan a termékenység visszaesésére utal. A kutatók leszögezték, hogy bár ezek korai megfigyelések eredményei, az biztosnak tűnik, hogy többet kell tennünk az óceánok megtisztításáért.

Meddőség és agykárosodás

A PCB-k ipari felhasználása igen széleskörű volt az elmúlt évszázadban: használták őket műanyagok, festékek és elektromos készülékek gyártásához. Az 1970-es években aggályok merültek fel a mérgezőségével kapcsolatban, így az egész világon betiltották a használatát.

A vegyi anyagok lebomlása igen sokáig tart, és jó ideig megmaradhat a környezetben, különösen a hulladéklerakókban, ahonnan bekerülhetnek a talajvízbe, onnan pedig a tengerekbe. Ez különösen veszélyes, mert a PCB megjelenhet a tengeri táplálékláncban is, veszélybe sodorva a delfineket. 2016 augusztusában, Skócia partjainál partra vetődött egy delfin; a tetemet megvizsgáló kutatók a mindenkori legmagasabb PCB-szintet mérték az állat szervezetében. És bár a vegyszerek általános szintje csökkenő tendenciát mutat, még sokáig eltarthat, mire teljesen eltűnnek.

A PCB-k számos delfin- és cetfajra veszélyesek, különösen a fejlődésük korai szakaszában. Egy nemrég publikált tanulmány szerint a La Manche csatornán élő delfinek állandóan érintkezésbe lépnek a PCB-vel, amit az delfinanyák továbbadnak a borjaiknak is.

A szakértők szerint a PCB-nek való kitettség komoly egészségügyi szövődményeket okozhat az állatok reprodukciós és immunrendszerében, valamint agykárosodást is okozhat. Az embereken végzett vizsgálatok kimutatható összefüggést fedeztek föl a magas PCB-kitettség és a spermiumminőség változása között.

Bálnák, ki a partra

„A delfinekben a herék tömegének csökkenése alacsonyabb spermiumszámmal társult, ezért úgy véljük, hogy ha a PCB-k csökkentik a herék tömegét, akkor azok csökkenthetik a spermiumszámot is. Remélhetőleg végezhetünk további kutatásokat, hogy megerősítsük vagy megcáfoljuk ezeket az eredményeket.”

mondta a BBC-nek Rosie Williams, a ZSL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Az Egyesült Királyság partjain élő delfinek populációinak vemhességi aránya alacsonyabb, mint a PCB-vel kevésbé szennyezett területek delfinpopulációié. Williams feltételezi, hogy mindez a PCB termékenységre gyakorolt hatásának tulajdonítható.

„Ez volt az első alkalom, amikor azt vizsgálhattuk, hogy a PCB-k negatívan befolyásolják a termékenységet. Ez nagyon fontos, mert azt jelenti, hogy a mai kockázatértékelések jelentősen alábecsülhetik a tengeri emlősök veszélyeztetettségét.”

– mondta Williams.

A tápláléklánc csúcsán található tengeri emlősök, például a gyilkos bálnák és a palackorrú delfinek helyzete különösen aggasztó, mivel ezeknek a zsírjában halmozódhat föl a legmagasabb PCB-koncentráció.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás