Delfintüsszentés alapján vizsgálják a tengeri ökoszisztémát walesi kutatók

2019.09.09. · tudomány

A felszínre bukkanó delfinek légzőnyílása fölé lógatott speciális Petri-csészékkel gyűjtik be a tengeri emlősök tüdejéből kiáramló használt levegőt a walesi Swansea Egyetem tengerbiológusai. 

A 2018 végén kezdett kutatási programban az Egyesült Királysághoz tartozó Wales partjai mentén élő delfinfajok, mindenekelőtt a palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) populációját vizsgálják. A korábban csak a tengeri emlősök légzési mechanizmusainak, illetve légzőszervi egészségének vizsgálatára alkalmazott módszer az egyre szofisztikáltabb technológia révén mára genetikai azonosításra is alkalmassá vált – számolt be róla a BBC. 

Légzőnyílását mutató palackorrú delfin
photo_camera Légzőnyílását mutató palackorrú delfin Fotó: John S. Sutton / Green Eye/Biosphoto

A kutatóknak ezzel a módszerrel már nem szükséges befogniuk, a vér- és a szöveti mintavételhez megszúrniuk az állatokat. A walesi tengerbiológusok szerint a fájdalom- és stresszmentes metódussal felfogott, az emberi tüsszentéshez hasonlóan DNS-azonosításra alkalmas testváladékot, illetve az állatok egészségéről és betegségeiről árulkodó mikroorganizmusokat is tartalmazó anyagcseretermék alapján még behatóbban megismerhető a delfinek élete. Az alábbi videón látható, hogy történik a mintavétel: 

Az Európai Uniós forrásból finanszírozott kutatások célja a tengeri emlősfauna feltérképezése és a brit partok tengeri ökoszisztémájának mélyebb megismerése. 

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás