Az Apple szabadalmaztatott egy töltőkábelt, ami talán nem fog egy év alatt szétfoszlani

2021.02.05. · TECH

Aki használt már hosszabb ideig bármilyen márkás Apple töltőkábelt, alighanem elámult a tartósságukon – pontosabban annak a hiányán. A hagyományos, márkajelzés nélküli USB-C kábelek és az Apple sajátmárkás vezetékei közti különbséget az alábbi ábrával tudnánk a legjobban szemléltetni:

Prémium anyagokból készített számítógépek és telefonok? Adjuk hozzá a világ legkevésbé strapabíró töltőkábeleit!
photo_camera Prémium anyagokból készített számítógépek és telefonok? Adjuk hozzá a világ legkevésbé strapabíró töltőkábeleit! Illusztráció: Hegyeshalmi Richárd

Másfél év alatt megsárgul, két év alatt széttöredezik – hát, ez nem éppen a minőség garanciája, ugye? Nem az – de jó hír, hogy az Apple dolgozik rajta, hogy ne csak a számítógépei és telefonjai, hanem a töltőkábelei is prémium minőségűek legyenek. Egy nemrég benyújtott szabadalmukamit az Apple Insider vett észre – egy változtatható merevségű kábel (Cable With Variable Stiffness) levédetését célozza.

A szabadalom több, a ma használtaknál nehezebben törhető kábeltípus szerkezeti felépítését mutatja be. Az elképzelés szerint a kábelek egyes részei más-más merevségűek lennének, de a kábel vastagsága egyenletes.

A változtatható merevségű kábel keresztmetszeti ábrája az Apple által benyújtott szabadalmi dokumentumban.
photo_camera A változtatható merevségű kábel keresztmetszeti ábrája az Apple által benyújtott szabadalmi dokumentumban. Illusztráció: Apple / USPTO

A dokumentáció szerint a kábelek végén található kis merev sapka, az úgynevezett feszültségmentesítő / nyúlásgátló hüvely (strain relief sleeve) az új kábelekre már nem kerül rá. Az eredeti koncepció szerint ez akadályozta volna meg, hogy a kábelek a hajlítgatás hatására megtörjenek, de a gyakorlat nem igazolta vissza az elképzelést. Az Apple a teljes kábel rugalmasságát és merevségét is megváltoztatná, így elvileg jobban védve lenne a kopástól, akár hajlítgatjuk, akár nem, vagy sem. Ezt anélkül érnék el, hogy növelnék a kábel vastagságát, így nem lesz szükség a hüvelyre sem.

Mivel a koncepció kizárólag a szabadalmi dokumentumokban szerepel, nem tudjuk, hogy készül-e végleges termék a bemutatott kábeltípusokból. Az viszont, hogy az Apple foglalkozik a kérdéssel, azt sejteti, hogy alighanem szerintük is lehetne javítani a töltőkábeleik tartósságán.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás