Búcsút mondhat az Apple a saját töltőjének, ha bevezetik az egységes európai rendszert

2020.01.17. · TECH

Tovább folytatódik a töltők Szent Grálja, a minden telefonhoz jó kábelért folyó küzdelem: az Európai Parlament hétfőn felszólította az Európai Bizottságot, hogy rendelkezzen az egységes csatlakozók bevezetéséről. Ha a bizottságon is átmegy a javaslat (erről egy még nem meghatározott időpontban döntenek), az Apple akár le is mondhat a Lightning csatlakozó használatáról.

Nem csoda, hogy az Apple már jó előre tiltakozott az egységesítés ellen, mondván, az elfojthatja az innovációt, és összezavarhatja a felhasználókat.

Az egységes európai töltőrendszer bevezetésétől leginkább a kábelszemét csökkentését várják: Alex Agius Saliba máltai európai parlamenti képviselő szerint csak ebből a forrásból évente 51 ezer tonna hulladék keletkezik – persze nem elhanyagolható előnynek számítana az otthon felejtett töltők könnyebb pótlása is. Az álomtöltő Saliba víziója szerint a telefonokon kívül alkalmas lenne tabletek, e-book olvasók és egyéb hordozható elektronikai eszközök töltésére is, kevesebb kábel után pedig kevesebb szemét maradna. 

Nem ez az első eset, hogy a töltők környezeti lábnyomát akarják csökkenteni: az Apple, a Nokia és a Samsung is aláírta azt a 2009-es megállapodást, amelyben rögzítették, hogy mindegyik gyártó micro-USB-s töltést biztosít az eszközeinek, de az Apple kihasználta azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy ezt egy adapter használatával megkerülhessék. 

Mire döntenek, eltűnhet a kábel

A mobiltöltők témája következő alkalommal 2014-ben került az Európai Bizottság elé, ekkor tűzték ki célul egy közös töltő létrehozását (ismét). Az Apple ekkor arra hivatkozott, hogy az akkor kitűzött USB-C nem férne el a kisebb eszközein. A célkitűzések között már korábban szerepelt a töltők súlyának és méretének csökkentése is, valamint az is, hogy üresben ne fogyasszanak, a bedugva hagyott töltők ugyanis rengeteg áramot használnak el a semmire. 

A jelenlegi befutónak az USB-C tűnik, de könnyen lehet, hogy a vezeték nélküli töltéssel az egész kábelhisztéria okafogyottá válik: egyes pletykák szerint 2021-re eltűnhet az iPhone-ról a jelenleg bevett lightning port, a töltést pedig zsinór nélkül lehet majd intézni. 

Érdekel az egykori és a mai magyarság eredete? Kíváncsi vagy a legfrissebb genetikai és régészeti kutatások eredményeire, részleteire? Gyere te is Qubit Live-ra! Hétfőn, január 20-án a Trip hajón, lapunk harmadik közösségi eseményén a magyar eredet néhány legelismertebb kutatója osztja meg tudását velünk. Jegyek itt kaphatók.   

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás