A világ legnagyobb orvosi célú ikeradatbázisa készül a Semmelweis Egyetemen

2021.03.03. · tudomány

Eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a Semmelweis Egyetemen (SE) létrehozott Magyar Ikerregiszterhez, amely most célul tűzte ki, hogy felveszi a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával. A populáció alapú hazai ikerregiszter kialakításával a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

A program keretében körülbelül 160 ezer személy kapja meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben – derül ki a SE közleményéből.

Az ikerregiszter fejlesztésével olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja. A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet. A tudományosan bizonyítható eredményekhez nagyszámú ikerpárra van szükség, ezért tartják fontosnak, hogy az ország összes érintettjéhez eljusson a regiszterhez való csatlakozásról szóló tájékoztató levél.

Ikernővérek
photo_camera Ikernővérek Fotó: PETER ENDIG/dpa Picture-Alliance via AFP

Az ikerkutatásokban való részvétel mindig önkéntes és ingyenes, az adatok védelmét szigorú adatvédelmi szabályok biztosítják. A regiszter részvevői – a tudományos kutatásokban történő részvételen túl – bekapcsolódhatnak olyan különleges programokba, amelyeket ikerpároknak szerveznek, értesülhetnek a hazai és nemzetközi, iker-témát érintő hírekről, mindemellett pedig fórum formájában lehetőség nyílik számukra kapcsolatteremtő beszélgetésekre is.

A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-től vezették be az ikerszületések Budapesti Nyilvántartását. A Magyar Ikerregiszter kezdeményezése 2007-ben indult, amikor Tárnoki Ádám Domonkos és ikertestvére Tárnoki Dávid László felkereste Métneki Júlia biológust, aki az 1970-es, 1980-as években az elsők között végzett különleges ikervizsgálatokat a világon. A három kutató közös munkájáról értesülve számos tudományos szakember kereste meg őket, hogy különböző témákban ikerkutatások induljanak, így alakult meg az SE ikerkutatói csoportja.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás