Autókat, ablakokat támadnak a madarak

2021.03.08. · tudomány

Elkezdődött a költési időszak, tehát beköszöntött az ablakokat, autókat támadó madarak szezonja is – írta hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME-hez évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet. Szerencsére a probléma kezelhető.

Az evolúció erre még nem készítette fel az állatokat

A jelenség hátterében a madarak felerősödő területféltő magatartása, emellett a civilizációs környezet „tükörkép-szennyező” hatása áll. Mivel a természetben nem létezik annyira tiszta, stabil és gyakori tükörkép, mint az épített környezetben, az állatoknak nem volt lehetőségük evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik, és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

link Forrás

A hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, hosszú órákig tartó, mániákus harca így teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az „ellenség” nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja.

link Forrás

Az ablakban tükröződő „fajtárs” támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést is okozhat. Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, autónál ponyvával, ablaknál függönnyel vagy szúnyoghálóval. Hasznos a külső visszapillantó tükrök behajtása; a tükröződés csökkentése ragasztószalaggal, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is. Erről további részletek az MME honlapján olvashatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás