Ritka optikai illúziót fotóztak Nagy-Britanniában: lebegő hajók lepték el a tengert

2021.03.18. · tudomány

Bár a meteorológusok szerint az Északi-sarkvidéken gyakori jelenség, a brit partok közelében ritkán fordul elő az az optikai csalódás, amelynek az elmúlt hetekben többször is szemtanúi lehettek a szigetország lakói.

A felső állású délibáb kialakulása során a látott kép a tárgy valódi helyzete felett mutatkozik, ennek köszönhetően a napokban legalább háromszor láttak a tenger felett lebegő hajót. Az illúziót a hőmérsékleti inverzió nevű meteorológiai jelenség okozza. Míg a levegő hőmérséklete általában térben felfelé csökken, az inverzió során egy melegebb légtömeg fekszik el a hűvösebb levegőn, becsapva az emberi szem látását.

A hideg levegő sűrűbb a melegnél, ezért magasabb a törésmutatója. A lebegő hajók esetében ez azt jelenti, hogy a hajó felől érkező fénysugarak a partról szemlélő emberek szempontjából lefelé hajlanak, miközben áthaladnak a hidegebb légtömegen.

Március elején a délnyugat-angliai Cornwall partjainál láttak a tenger felett lebegő hajót.

link Forrás

Ezután a Twitteren kezdtek hasonló fotók megjelenni, egy felhasználó a kelet-angliai Sunderland partjairól tett közzé egy képet.

link Forrás

Majd március 18-án újabb fotó járta be a brit sajtót, ezt a déli Bournemouth partjairól fotózták, és egy óriási luxus-utazóhajó „lebegése” látható rajta.

link Forrás