Ész Ventura: Egyikkel megy, a másikkal nem. Miért?

91. feladványunkban érmékből kiraktunk egy 17×8 méretű téglalapot. Az érmék egyik oldala kék, a másik piros. Megengedett lépés, hogy egyszerre átfordítsunk három egymás melletti érmét, amik egy L betűt formáznak. Az L betűt tetszőlegesen elforgathatjuk vagy tükrözhetjük is. Az volt a kérdés, hogy elérhető-e az, hogy az egész táblázat kék legyen.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

A válasz az, hogy igen, az alábbi átfordítások mutatnak egy lehetséges megoldást.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

De mi a helyzet akkor, ha nem L alakzatban fordíthatunk hármat, hanem egy vonalban?

117. feladvány: Érmemátrix másodszor

136 darab piros-kék érméből kiraktuk a fenti első ábrán látható 17×8 méretű, téglalap alakú rácsot úgy, hogy a qubit szó pirosan kirajzolódik benne. Megengedett lépés, hogy egyszerre átfordítsunk három közvetlenül egymás mellett lévő érmét egy sorban vagy egy oszlopban. Mutassuk meg, hogy nem érhető el az, hogy minden érme kék oldala nézzen felfelé!

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: május 5. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.