Ész Ventura: Van nálad 680 forint ötösökben?

91. feladvány: Érmemátrix

136 darab ötforintosból kiraktuk az alábbi 17×8 méretű, téglalap alakú rácsot. Kék korongok jelölik az ábrán, ha a fej néz felfelé, pontosabban a nagy kócsag. A pirosak azt jelölik, amikor az írás néz fölfelé. Megengedett lépés, hogy egyszerre átfordítsunk három egymás melletti érmét, amik egy L betűt formáznak. Az L betűt tetszőlegesen elforgathatjuk vagy tükrözhetjük is. Elérhető-e az tetszőleges sok lépéssel, hogy az egész táblázat csupa kék legyen, azaz minden érmén a nagy kócsag legyen fölül?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdések: minimum hány fordítás kell? Meg lehet-e csinálni akkor, ha az L betűt nem lehet elforgatni? Milyen alakzatokat lehet elérni, és milyeneket nem, ha tetszőleges sokat forgathatunk egy teljesen kék téglalapból kiindulva?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges magyarázó ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A legértékesebb megoldást küldő versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: június 20. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész.