Egy órára lehalt az internet színe-java

2021.06.08. · TECH

A Reddit, a Pinterest, a Spotify, a Twitch, a GitHub, a Hulu, az HBO Max, a Quora, a PayPal, a Vimeo, a Stack Overflow, a Shopify, a Stripe, a gov.uk, a CNN, a Guardian, a New York Times, a BBC és a Financial Times – csak néhány azok közül a közkedvelt oldalak körül, amelyek hosszú időn át elérhetetlenné váltak kedden. Az érintett oldalak vagy teljesen elérhetetlenek voltak, vagy betöltési gondokkal szembesültek a látogatóik csendes-óceáni idő szerint hajnali 3, azaz magyar idő szerint dél körül.

A hiba a Fastly nevű népszerű CDN-szolgáltatónál adódott – írta a TechCrunch a Financial Times termékmenedzserére hivatkozva. A Fastly megerősítette, hogy leállás történt náluk, a hibát szűk egy óra alatt orvosolták. Csendes-óceáni idő szerint hajnali 4 után (itthon 13 óra) a korábban érintett weboldalak már gond nélkül töltődtek be.

Bár a cég részleteket nem közölt, úgy tűnik, hogy a hiba nem egyetlen adatközpontot érintett, hanem a cég globális hálózatának működését akadályozta.

A CDN-ek (content delivery networks, tartalomelosztó hálózatok) fontos szerepet töltenek be az internet infrastruktúrájában. Az ebben utazó cégek globális szerverhálózatokat működtetnek, hogy az egyes webes szolgáltatások teljesítményét és elérhetőségét javítsák. A végfelhasználóhoz fizikailag közeli szervereken azért tárolnak adatokat, hogy amikor az valamelyik távol működtetett weboldalról tölt be tartalmat, ne kelljen sokat várnia. Például amikor az ember valamilyen médiára kattint, az adott videó, kép, szöveg stb. gyakran egy hozzá közeli szerveren tárolódik, hogy ne kelljen az eredeti szerverről begyűjteni, valahányszor egy felhasználó betölt egy weboldalt.

Ha az ember a világ másik végén működő szerverről tölt be tartalmakat, több száz millimásodpercbe is betelik, hogy betöltődjön az oldal. Idővel a késedelmek összeadódnak, és a szolgáltatás teljesen lelassul. A CDN-eken már betárazott oldal azonban kevesebb mint 25 millimásodperc alatt bejön.

A Fastly mellett a népszerű CDN-szolgáltatók közé tartozik a Cloudflare, a CloudFront, az Amazon Web Services és az Akamai. A Fastlyvel különösen sok híroldal kötött szerződést.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás