Kétségbeesetten szabadulna Afganisztánból a csak lányokból álló díjnyertes robotikuscsapat

2021.08.19. · TECH

Találmányaival többször bekerült a hírekbe az elmúlt években egy csak lányokból álló afgán robotikuscsapat. Most, hogy a tálibok átvették az uralmat Kabulban, a nagy tudású diáklányok érthetően szeretnének kijutni az országból – jelentette a kanadai CBC News.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök nagy támogatójuk, 2018-ban találkozott is velük, amikor Kanadában jártak. A lányokat épp ezért most Kanadába szeretnék menekíteni, amiben egy emberi jogi ügyvéd, Kimberley Motley próbálja segíteni őket. Motley vasárnap a CBC-nek úgy fogalmazott: a lányok „aggódnak, hogy mit hoz a holnap. Szeretnék, ha tovább folytatódhatna az oktatásuk. A jövőjüket Afganisztánban képzelik el, de a helyzetük nagyon kétséges és veszélyes.”

Motley szeretné, ha Kanada biztonságban kimenekítené a lányokat, és menekültstátuszt adna nekik – amit egyébként húszezer afgánnak ajánlott fel az ország. A robotikuscsapat húsz 12-18 éves lányból áll, és a nyugati média eddigi beszámolói úgy tárgyalták őket mint az afganisztáni jövő letéteményeseit. Történetük jól illusztrálta, hogyan erősödtek a nők jogai, amíg az amerikai csapatok az országban állomásoztak. Ám a hétvégi kivonulásuk után káosz uralkodott el Afganisztánban, és a tálibok bevonulásával nagyon is kétségessé vált, hogy a lányok egyáltalán folytathatják-e tanulmányaikat.

link Forrás

Motley szavai szerint ennél sokkal súlyosabb atrocitások is érhetik a robotikuslányokat a tálibok uralma alatt: „az elmúlt héten a tálibok sajnos szó szerint sorra járták a házakat, és szó szerint kislányokat vittek el, hogy házasságra kényszerítsék őket. Nagyon-nagyon aggódunk, hogy a csapat tagjaival is megtörténik ez – azokkal a lányokkal, akik mérnökök szeretnének lenni, a mesterséges intelligenciával foglalkozó közösség tagjai szeretnének lenni, és mernek arról álmodni, hogy ez sikerül nekik.”

„Szó szerint könyörgünk a kanadai kormánynak, kérjük Trudeau miniszterelnököt, hogy engedje őket Kanadába menni.” Mint az ügyvéd elmondta, a 2018-as találkozás Trudeau-val életre szóló élmény volt a lányoknak, akik egy versenyre érkeztek az országba, és meg is nyerték a maguk kategóriájában a Rookie Star Awardot. A Nypost riportja szerint tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kezdetén a lányok használt autóalkatrészekből építettek lélegeztetőgépet hazájukban. „Szeretnének oktatást, szeretnének biztonságban lenni, büszkévé tenni Afganisztánt és a világot, megvalósítani robotikai és mesterséges intelligenciával kapcsolatos álmaikat” – mondta Motley.

Egyelőre nem tudni, hogy Trudeau hivatala vagy a kanadai kormány reagált-e a kérésre, annyi biztos, hogy Afganisztánban rengeteg olyan ember kér most kanadai, illetve általában nyugati segítséget, akinek az élete közvetlen veszélybe került a tálibok hatalomátvétele miatt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás