Szép ez a pulcsi, miből van? Wifi-kompatibilis metaanyagból!

2021.08.24. · TECH

Szingapúri kutatók új szintre emelték a viselhető technológiát. A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói a NUS News és a Nature Electronics oldalán publikálták az általuk pszeudo-humán áramkörnek nevezett ruhadarabot, amivel felerősíthetjük a vezeték nélküli adatátviteli kapcsolatot a viselhető technológiák között.

A John Ho egyetemi adjunktus által vezetett kutatócsoport (a NUS Egészségügyi Innovációs és Műszaki Intézet munkatársai) szerint az okostextil, amit ők csak metaanyagnak neveznek, remekül vezeti a rádiójeleket, így felerősítheti az okoseszközök közti wifi- és bluetooth-kapcsolatot. A ruhadarab viselői gyakorlatilag vezeték nélküli testszenzor-hálózatot alakíthatnak ki. A technológia fő előnye, hogy a metaanyag által biztosított jelerőssége legalább ezerszerese a hagyományos technológiákénak.

A wifi- és bluetooth-kapcsolat sajátossága, hogy a továbbított jeleket általában nem célzottan, hanem minden égtáj felé sugározzák. Ez viszont azzal jár, hogy az adattovábbításra szánt energia nagy része elvész. Ez minden viselhető technológia hátulütője: az erőforrások nagy része a többi eszközzel való kapcsolattartásra megy el. Ho adjunktus és munkatársai ezt a problémát akarták kiküszöbölni.

A kutatók speciális mintázatú textilt hoztak létre, hogy korlátozzák a testhez közeli szenzorok kibocsátását, ahelyett, hogy hagynák őket szétterjedni a térben – ám épp ezzel növelik a jelerősséget az átvitel során. A rozsdamentes acélszálakat tartalmazó szövetet fésűszerű elrendezésben helyezték el, majd szövetragasztóval rögzítették a ruhadarab felszínén. A ruha belső oldalára minta nélküli vezető csíkok kerültek.

Dr. Ng Kian Ann és dr. Lee Pui Mun a Business Insidernek elmondták, hogy a külső csíkok felszíni hullámokként viselkednek, amelyek vezeték nélkül haladhatnak a test körül, míg a belső sávok földelési funkciót látnak el, megakadályozva, hogy a sugárzott jel a ruha viselője felé áramolhasson. Az eszközök közti átviteli energia így nem terjed szét mindenfelé, hanem a test körül lokalizálható; ennek köszönhetően a viselhető elektronikák a szokásosnál jóval kevesebb energiát használnak, és az átlagosnál sokkal gyengébb jelet is észlelhetnek.

link Forrás

Ho adjunktus szerint az új technológia egészségügyi kockázatai elhanyagolhatók; a metaanyag-pulóver még annyira sem veszélyes, mint egy, a testünkhöz közel tartott mobiltelefon sugárzása. Az okosruhának köszönhetően ráadásul nincs szükség a használt eszközeink módosítására sem: a ruha minden, azonos frekvenciasávban működő eszközzel kompatibilis.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás