Magyar kutatók azonosították az immunfelismerés vakfoltját

2021.09.14. · tudomány

Az immunológusok körében általánosan elfogadott nézet, hogy minél inkább különbözik egy idegen molekula a sajátjainktól, annál nagyobb eséllyel alakul ki vele szemben immunválasz. A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) tudományos munkatársa, Manczinger Máté vezette kutatócsoport legfrissebb vizsgálati eredményei azonban ezt nem támasztják alá, feltártak azonban egy másik mechanizmust. A magyar kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia PNAS folyóiratában kedden megjelent tanulmányukban részletezik eredményeiket.

Tudható, hogy a szervezet normális működéséhez elengedhetetlen, hogy immunrendszer felismerje és elpusztítsa a kórokozókat, ugyanakkor tolerálja a saját sejteket. „Ebben a felismerésben játszanak döntő szerepet az úgynevezett T-sejtek, amelyek egy adott molekularészletre specifikusak. Ha a T-sejtek felismerik ezt a specifikus motívumot, képesek elpusztítani az azt hordozó kórokozót” – olvasható az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat kutatási ismertetőjében.

Specifikus T-sejtek elméletileg bármilyen motívum felismerésére kialakulhatnak, ugyanakkor rendkívül gazdaságtalan lenne a szervezet működése szempontjából, ha minden elképzelhető és a természetben elő sem forduló motívummal szemben létrejönnének T-sejtek. Ehelyett az immunrendszer az egyedfejlődés során a csecsemőmirigyben olyan motívumokat használ mintaként, amelyek a szervezetben is előfordulnak. Ezen motívumok nagy része megtalálható a kórokozókban is, és jól szabályozott immunműködés esetén a kórokozóban jelen lévőkkel szemben ki tud alakulni egy hatékony immunválasz. Az SZBK kutatói arra keresték a választ, hogy valóban minden szempontból előnyös-e, hogy az immunrendszer a saját molekulákat használja mintaként.

Egészséges emberi T-sejt elektronmikroszkópos portréje
photo_camera Egészséges emberi T-sejt elektronmikroszkópos portréje Fotó: NIAID-NIH/Phanie via AFP

Kiderült, hogy az immunfelismerésben kialakuló vakfoltnak épp ez a mechanizmus az oka. Azokat a molekulákat, amelyek túlságosan különböznek a sajátoktól, az immunrendszer képtelen felismerni, mivel nem rendelkezik rájuk specifikus T-sejtekkel. A kutatók úgy vélik, hogy az eredményeik révén jobban megérthető, hogy az immunrendszer miért reagál bizonyos molekulákra, míg másokat miért képtelen felismerni akkor is, ha azok lényegesen különböznek a sajátjainktól. A feltárt jelenségnek fontos szerepe lehet a vakcinák változó hatékonyságában, illetve a tumorokkal szembeni immunválasz kialakulásában is.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás