Bizarr látvány, ahogy az átlátszó fejű mélytengeri hal zsákmány után néz

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Monterey Bay Aquarium kutatóintézete (MBARI) hosszú évek óta távirányítású tengeralattjárókkal térképezi fel a mélytengeri élővilágot. Az  5600 sikeres merülés során rögzített több mint 27 600 órányi mozgóképen eddig azonban mindössze kilencszer tűnt fel az 1939-ban felfedezett hordószemű hal (Macropinna microstoma) egy-egy példánya.

Az óceán alkonyzónájában, 600-800 méteres mélységben élő 14-15 centiméteres testméretű faj különlegessége, hogy szó szerint átlátszó a feje, és hogy bármely irányban képes elfordítani a fején belül ülő szemeit, amelyek azért annyira zölden pigmentáltak, mert így a gyengébb fényt is képesek elnyelni. A szeme alatt lévő két feketés folt az orrnyílás. Teste alapszíne barnásfekete, farokúszója vége szintén átlátszó. 

A hordószemű hal szembőlFotó: MBARI

Egy időben a tengerbiológusok úgy gondolták, hogy a hordószemű hal szemei állandóan felfelé vagyis a felszín irányában néznek, de az MBARI kutatói bizonyították, hogy zsákmányszerzés és táplálkozás során előre- majd vissza is fordulnak. Ez a hal ugyanis a saját száján át is ki tud nézni. 

Az alábbi videóban az MBARI legújabb, december 9-én publikált felvételei láthatók:

Korábbi kapcsolódó cikkeink: