Bizarr látvány, ahogy az átlátszó fejű mélytengeri hal zsákmány után néz

2021.12.13. · tudomány

A Monterey Bay Aquarium kutatóintézete (MBARI) hosszú évek óta távirányítású tengeralattjárókkal térképezi fel a mélytengeri élővilágot. Az 5600 sikeres merülés során rögzített több mint 27 600 órányi mozgóképen eddig azonban mindössze kilencszer tűnt fel az 1939-ban felfedezett hordószemű hal (Macropinna microstoma) egy-egy példánya.

Az óceán alkonyzónájában, 600-800 méteres mélységben élő 14-15 centiméteres testméretű faj különlegessége, hogy szó szerint átlátszó a feje, és hogy bármely irányban képes elfordítani a fején belül ülő szemeit, amelyek azért annyira zölden pigmentáltak, mert így a gyengébb fényt is képesek elnyelni. A szeme alatt lévő két feketés folt az orrnyílás. Teste alapszíne barnásfekete, farokúszója vége szintén átlátszó.

A hordószemű hal szemből
photo_camera A hordószemű hal szemből Fotó: MBARI

Egy időben a tengerbiológusok úgy gondolták, hogy a hordószemű hal szemei állandóan felfelé vagyis a felszín irányában néznek, de az MBARI kutatói bizonyították, hogy zsákmányszerzés és táplálkozás során előre- majd vissza is fordulnak. Ez a hal ugyanis a saját száján át is ki tud nézni.

Az alábbi videóban az MBARI legújabb, december 9-én publikált felvételei láthatók:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás