Nemcsak az óév búcsúzik, hanem a BlackBerry telefonok is

2021.12.31. · TECH

Amikor éjfélkor kitöltjük a pohárba a (remélhetőleg nem Henkell) pezsgőt, az újév köszöntésével együtt búcsúztassuk fájó szívvel, méla undorral, vagy teljes érdektelenséggel a BlackBerry-t, a mobil operációs rendszerek különutas, de a maga útján biztos léptekkel haladó forradalmárát.

A BlackBerry OS 7.1 es vagy korábbi, illetve OS 10 verziószámú rendszereinek támogatása 2022-től leáll: január 4-e után a mobil operációs rendszerre épülő telefonokon nem indíthatunk és nem fogadhatunk hívásokat, nem lesz rajtuk adatforgalom, se sms-küldési lehetőség. Egyes platformokon – írja az Engadget – még a wifis adatforgalom is problémás lehet, és egyes alkalmazások, például a BlackBerry World és a Desktop Manager is leállhatnak.

A leállás híre keveseket érhet váratlanul. A BlackBerry 2019-ben állította le az alkalmazásboltját, illetve az egykor népszerű Messenger BBM üzenetküldő alkalmazását.

Ugyancsak január 4-től – írja a Liliputing – búcsút inthetünk a PlayBooknak, a BlackBerry szerencsétlen sorsú tabletjének is, mivel a mobil operációs rendszerrel együtt a platform támogatása is megszűnik. A PlayBookot Európában alig ismerték, de a tengerentúlon sem aratott sikert.

photo_camera Fotó: ALDO UTAMA/AFP

A BlackBerry kudarcát az okozta, hogy túl későn reagált az iPhone jelentette fenyegetésre. Sem a remek billentyűzetével, sem az iOS-nél biztonságosabb operációs rendszerével nem tudott rivalizálni az Apple-vel. Hasonlóan felkészületlenül fogadta az Android jelentette veszélyt is, amihez – telefongyártóként – nem tudott alkalmazkodni.

A BlackBerry kurrens operációs rendszerét, a QNX-et ma az autóiparban, azon belül a Toyota, az Audi és a Honda járműveinek fedélzeti számítógépeiben használják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás