A NASA úgy nyugdíjazza a Nemzetközi Űrállomást, hogy 2031-ben a Csendes-óceánba robbantja

2022.02.03. · TECH

Az Amerikai Űrhivatal (NASA) sajtóközleménye szerint hamarosan kivonják a forgalomból a Nemzetközi Űrállomást (ISS), mert az űrutazások felett a jövőben a magánszektor veszi át az ellenőrzést. A hivatalos bejelentés értelmében a magáncégek technológiai és fiskális értelemben is megértek arra, hogy a Föld körüli alacsonyabb pályákon irányítsák az űrfoglalást és felügyeljék az űrforgalmat, emiatt átengedik nekik a terepet. Az űrforgalom feletti felügyelet átadását fokozatosra tervezik, ennek egyik végső állomása lesz az ISS nyugdíjazása, amit úgy terveznek, hogy a nemzetközi űrállomást belekormányozzák a Csendes-óceánba.

A nagy erejű ütközés helyszínéül a Nemo-pontot határozták meg, ami a Csendes-óceán déli részén található, a legközelebbi szárazföldtől, a Ducie-szigetektől 2688, az Egyenlítőtől 5420 kilométerre. A Nemo-pont a Csendes-óceánnak egy olyan lokációja, amely körül mintegy 22,5 millió km²-nyi területen kizárólag víz található. A víz a Nemo-ponton 4 km mély.

A 2030-ig tartó időszakban a Nemzetközi Űrállomáson zavartalanul folytatódik majd két évtizeddel ezelőtt elkezdett munka, „a harmadik évtized az eredmények évtizede lesz, amelyben a sikeres nemzetközi együttműködés eredményeként a világűr távoli pontjait kezdte feltárni az emberiség, valamint tovább folytatódik az orvostudományban és a környezettudományban a Földön hasznosítható eredmények szállítása” – méltatta az ISS eddigi eredményeit a NASA földi irányítóközpontjában az ISS működésséért felelős Robyn Gatens.

A NASA már eddig is tett arra előkészületeket, hogy jövőben magáncégek űrállomásait használja a saját kutatási céljaira. Ennek egyik első lépéseként az ISS-re engedi az Axiom Space houstoni vállalat legénységét. Az üzleti terveikben erre is alapozó magánvállalatok a tervek szerint az évtized végén kezdik el űrbéli tevékenységüket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás