55 millió dollárt fizetnek a Nemzetközi Űrállomást elsőként meglátogató turistacsoport tagjai

2021.01.28. · tudomány

Az Axiom Space nevű houstoni vállalat a szervezett űrturizmust előkészítő cégek egyik legnagyobbika, amely a 2020-as évek végére szeretné felépíteni az eleinte a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) modulként csatlakozó, majd a leválasztás után önállóan keringő Axiom Űrállomást, amely nemcsak űrkutatási projekteknek adhatna otthont, hanem egyfajta űrturista-szállóként is funkcionálna, utánozhatatlan panorámával.

De az építkezés előtt még azt is szeretné tesztelni az Axiom, hogy az űrturisták utaztatása megoldható-e probléma nélkül. Ennek első lépéseként indul 2022 januárjában az Ax–1 misszió, amely a NASA-val való együttműködés keretében egy tapasztalt űrhajóst és három fizető turistát indít az űrállomásra. A résztvevőknek fejenként 55 millió dollárjukba kerül a túra, amely a SpaceX Crew Dragon űrhajójában történő utazáson túl nyolc napi szállást is fedez az ISS-en.

A küldetés parancsnoka az a Michael López-Alegría lesz, aki 2006 szeptemberétől 2007 áprilisáig szolgált a Nemzetközi Űrállomáson, és aki a NASA történetének legtöbb (10) űrsétáját tette. Az első utazásra három tehetős üzletember kapott lehetőséget: az amerikai tech- és ingatlanmágnás Larry Connor, valamint két befektető, a kanadai Mark Pathy és az izraeli Eytan Stibbe. Bár magánemberek már többször jártak az ISS fedélzetén – elsőként 2001-ben az amerikai Dennis Tito, de később (kétszer is) a Microsoft Office magyar atyja, Charles Simonyi is –, a mostani lesz az első misszió, amelynek utasai kizárólag fizető turisták lesznek.

Az Ax–1 misszió legénysége, balról jobbra: Michael López-Alegría, Mark Pathy, Larry Connor és Eytan Stibbe
photo_camera Az Ax–1 misszió legénysége, balról jobbra: Michael López-Alegría, Mark Pathy, Larry Connor és Eytan Stibbe Fotó: Axiom Space

Mindhárom utas jóval idősebb a NASA-űrhajósok átlagos életkoránál (34), és bár az űrhajósok általában 26 és 46 év közöttiek, az amerikai űrhivatal nem határoz meg felső korhatárt az küldetéseken részt vevők kiválasztásánál. A 70 éves Larry Connor például a második legidősebb ember lesz, aki valaha az űrben járt – csak az a John Glenn előzi meg, aki 1962-ben az első amerikai űrhajósként kerülte meg a Földet, majd visszavonulása után 24 évvel, 1998-ban még egyszer visszatért a világűrbe, 77 évesen.

Az utasok azonban nemcsak nézelődni indulnak, hanem kutatási projektekben is részt vesznek: Connor két amerikai kórházzal (Mayo Clinic, Cleveland Clinic), míg Pathy a kanadai űrhivatal mellett a montreali gyermekkórházzal működik együtt, Stibbe pedig az izraeli űrprogram számára végez majd kísérleteket. A NASA szabályainak értelmében az űrturistáknak alá kell vetniük magukat a szokásos egészségügyi vizsgálatoknak és valamilyen szintű űrhajós-kiképzésnek is.

Az Axiom Űrállomás az ISS-hez csatlakoztatott modulként
photo_camera Az Axiom Űrállomás az ISS-hez csatlakoztatott modulként Forrás: Axiom Space

Az Axiom Space a jövőben szeretné csökkenteni az űrturizmus költségeit, így az előrejelzéseik szerint akár néhány tízezer dollárból kijöhet egy napi szállás ára az űrállomáson.

Bár a későbbi missziókról egyelőre nem sokat tudni, korábban arról is szó volt, hogy A holnap határa című sci-fi színész-rendező párosa, Tom Cruise és Doug Liman az Axiom közreműködésével forgatja majd új filmjét a világűrben.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás