Lovász Lászlót beválasztották az Európai Kutatási Tanács irányító testületébe

2022.03.01. · tudomány

Az Európai Bizottság kedden három új tagot nevezett ki a legfőbb európai tudományos szervezet, az Európai Kutatási Tanács (EKT) irányító testületébe, a Tudományos Tanácsba. Chryssa Kouveliotou, az amerikai George Washington Egyetem professzora és Giovanni Sartor, a Bolognai Egyetem professzora mellett Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke (2014–2020) is az új tagok között van.

A Bizottság a három tudóst első lépésben négy évre nevezte ki olyan tagok helyére, akiknek lejárt a megbízatásuk. Az új tagok március 2-án foglalják el a helyüket a testületben.

Lovász László
photo_camera Lovász László Fotó: Európai Bizottság / Dudás Szabolcs

A kutatási tanács oldalán Lovász Lászlóról kiemelik, hogy 1948-ban született Budapesten, házas, van 4 gyermeke, és a matematikai doktori fokozatát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte 1971-ben. Elismerései között a Pólya-díj, a Wolf-díj, a Kiotó-díj és a tavalyi Abel-díj is szerepel, miközben a szaklapokban is aktív: tíz folyóiratnál szerkesztőként, a Combinatorica című lapnál pedig főszerkesztőként munkálkodik.

Az EKT Tudományos Tanácsa 22 tagból áll, akik az európai tudományos közösségét közvetetítik. Legfőbb feladata az EKT finanszírozási stratégiájának és módszertanának meghatározása, illetve a kutatások szakértői értékelését elvégző tudósok kiválasztása.