Itt a megfejtés a magyar fotós optikai illúziójára

2022.04.01. · majom

Tegnap osztottuk meg Huszár N. István amatőr fotós fényképét, amit a Redditre posztolt, majd számos nemzetközi lap is lehozta: a sziluetthatású fotó érdekessége az volt, hogy nem lehet egykönnyen rájönni, melyik irányba néznek a rajta szereplő emberek, különösképpen a központi alak, a telefonját néző álló férfi.

Miután a fotó készítőjével megosztottam a tippemet (miszerint nekünk háttal áll a férfi), Huszár elmondta, hogy rosszul látom: „A kivágott képen minden alak inkább felénk néz, de főképp a fényképező férfi. Engem is becsapott a kép, miután véglegesítettem a fényeket; innen jött az ötlet, hogy talán másoknak is örömére válna.”

Emailjéhez az eredeti fényképet is csatolta, amit még egy kicsit kivilágosítottunk, hogy egyértelműen kiderüljön a megfejtés.

photo_camera Fotó: Huszár N. István

A Facebook-oldalunkon kommentelők mindkét megoldás mellett nagyon magabiztosan álltak ki, ennek megfelelően a cikkben elhelyezett szavazás is nagyon megosztott volt: a 3704 szavazat többsége (2211, 60%) a rossz válaszra érkezett, és csak 40 százalékot (1493) kapott a helyes megoldás.