15 évvel késleltetné a klimaxot egy amerikai biotechnológiai startup

2022.04.21. · tudomány

Egy amerikai biotechnológiai startup, a Celmatix azt ígéri, hogy technológiájával akár 15 évvel is késleltetni tudja a klimax kezdetét. Ha ez sikerülne, nők millióinak az élete változhatna meg – számolt be róla a héten a Fortune.

A közhiedelemmel ellentétben a petefészek nem csupán a reprodukcióban vesz részt, hanem a női endokrin rendszer központi irányító szerveként olyan hormonokat kontrollál, amelyek gyakorlatilag minden más szervre hatással vannak az immunrendszertől kezdve az anyagcserén át a szív egészségéig. Ezt az utóbbi években egyre több femtech, vagyis a női egészséggel és jóléttel technológiai megoldásokon keresztül foglalkozó vállalkozás ismerte fel. Egyikük a Celmatix, amelynek vezetője, Piraye Beim szerint a petefészek segíthet a menopauza jobb kontrollálásában is.

A változókor, amely kivétel nélkül minden középkorú nőt érint, eddig nem kifejezetten került a biotechnológiai cégek kereszttüzébe, pedig rengeteg egészségügyi panasszal jár, és óriási piaci rést jelent. Késleltetésével az ezzel összefüggésben kialakuló szívbetegségeket, vagy akár az Alzheimer-kórt is késleltetni lehetne. Beim szerint ha a természetes hormonfunkciókat a nőknél további 10–15 évig fenn lehetne tartani, az óriási lendületet adhatna jóllétüknek, és gyakorlatilag jobban közelítené a női nemet a férfiak egészségi szintjéhez.

A Celmatix ehhez egy olyan gyógyszeres programot fejleszt, amelyik hatékonyan lassítaná le a nők petesejttartalékainak kiürülését, és azt, hogy a női ciklus során havonta hány tüsző érik meg és enged útjukra petesejteket a méhüregbe. A gyógyszer az anti-Müllerian hormont (AMH) utánozza, amelynek óriási szerepe van a petefészek szabályozásában, és amelyet az utóbbi időben arra használnak, hogy kiszámolják belőle, egy nőnek mennyi ideje van még hátra a menopauzáig. A cég tervei szerint 2023-ban kezdik meg a gyógyszer klinikai vizsgálatát olyan nőkön, akik kemoterápiás kezelésen mennek keresztül – ami az egyik leggyakoribb korai menopauzát okozó faktor.

A megtermékenyülésre alkalmassá váló petesejtek száma és természetes csökkenésük üteme a genetikától kezdve a környezeti hatásokig tartó okok miatt minden nőnél más és más, például a tudomány jelenlegi állása szerint a dohányzó nők gyorsabban merítik ki tartalékaikat. Beim úgy véli, lehetséges fékezni a folyamatot, és a klimax időpontját a nők ötvenes éveiről a 60-70-es éveikre tolni. Ezzel nem csupán a termékeny évek növelése, hanem a menopauzával egybeeső egészségügyi problémák megakadályozása is a cél. Ahogy a szexet és a reprodukciót szétválasztotta a születésszabályozás, Beim szerint úgy tudná szétválasztani a Celmatix egy nő endokrin funkcióját a reprodukciótól.

A cég egyelőre messze van a kézzelfogható sikertől, de nem ez az egyetlen kezdeményezés a változókor késleltetésére: 2019-ben Nagy-Britanniában mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó specialisták egy olyan orvosi beavatkozást dolgoztak ki, amely akár 20 évvel is késleltetheti a változókort. Sőt, néhány szakember 2000 óta fagyaszt le és transzplantál petefészek-szöveteket rákos betegeknek, akiknél fennáll a korai menopauza kialakulásának veszélye.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás