A harkályok és a darazsak menthetik meg az amerikai erdőket a pusztító kőrisbogártól

2022.05.28. · tudomány

Az Ázsiában őshonos smaragd kőrisbogár vagy kéregrontó (Agrilus planipennis) kb. 20-30 évvel ezelőtt került be Észak-Amerikába a keményfa csomagolóanyagok használatával. A kártevő a kőrisfákat támadja, amelyek az őshonos parazitákkal szemben védelmet fejlesztettek ki, de az a messziről jött kőrisbogár ellen nem hatásos.

A kőrisbogár a fa kérgében teszi le petéit. Amikor a lárvák kikelnek, a fa belseje felé haladva rágják szét a törzset, és ezzel tönkreteszik a tápanyag- és vízcsatornákat a fákban.

A pusztítás mértéke szinte felbecsülhetetlen. Az Aubudon cikke szerint először 2002-ben észlelték a fertőzést, de addigra már Michigan és Ohio államban is elterjedt a kártevő, a szállítmányokkal pedig szinte az egész országban megjelent. Azóta 35 államban és 5 kanadai tartományban él a rovar. Az Egyesült Államok kb. 8 milliárd kőrisfájából több száz millió fát pusztított már el a fertőzés, van olyan terület, ahol ez a fák 99 százalékát érinti.

30 év alatt több százmillió fa pusztulásáért felelős a smaragd kőrisbogár
photo_camera 30 év alatt több százmillió fa pusztulásáért felelős a smaragd kőrisbogár Fotó: NatureServe | Flickr

A fapusztulás ökológiai katasztrófával is fenyeget, de anyagi szempontból is óriási veszteséget jelent, mivel kedvelt és fontos alapanyag. Ráadásul az eddig bevezetett intézkedések, mint a nemzeti karantén sem voltak elég hatásosak. Az erdészek már lemondtak a kártevő teljes kiirtásáról, de a kőrisbogár-állomány méretének csökkentése elengedhetetlen a fafajok megmentéséhez.

A segítség szárnyakon érkezik

Több harkályfaj is táplálékának tekinti a smaragd kőrisbogarat. 2002 és 2011 között figyeltek fel arra, hogy ott, ahol a bogár elszaporodott, nőtt a vöröshasú harkály (Melanerpes carolinus) populációinak létszáma. Ezzel egy időben a kéregrontók egyedszáma ezeken a területeken mintegy 40 százalékkal csökkent.

A biológiai védekezés azonban nem korlátozódik a harkályokra. A 2000-es években Kínában őshonos darázsfajokat, ún. parazita darazsakat kerestek, majd telepítettek a fertőzött területekre, amelyek a smaragd kőrisbogár testébe rakják petéiket, azok pedig fokozatosan fogyasztják el növekedésük során a gazdatestet. Végül összesen négy olyan darázsfajt találtak, amelyek alkalmasak a feladatra, és fullánk nélkül is megküzdenek a kártevővel. A paraziták 2007 óta sikeresen harcolnak a kőrisbogárral.

A parazita darazsak fullánk nélkül támadják meg áldozataikat
photo_camera A parazita darazsak fullánk nélkül támadják meg áldozataikat Fotó: Vipin Baliga BS | Flickr

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a betelepített darazsak már 22 államban szaporodnak, hatékonyságuk pedig kiemelkedő. Az egyik faj, a Spathius galinae egymaga közel 60 százalékkal csökkenti a kártevők számát. Ehhez képest a madarak nem olyan sikeresek, de a darazsak és a harkályok közös erővel menthetik meg az észak-amerikai kőriserdőket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás