Narancslé-automaták által ihletett dialízisgép könnyítheti meg a vesebetegek életét

2022.07.14. · TECH

Az Egyesül Királyság Nemzeti Mérnöki Akadémiája MacRobert-díjjal tüntette ki az otthoni dialízisgép fejlesztőjét. A rangos elismerés az ország legfontosabb mérnöki kitüntetése, olyan innovációkkal nyerhető el, amelyek valódi társadalmi haszonnal kecsegtetnek, és kereskedelmi szempontból is sikerre vihetők.

2022-ben a Quanta egy otthon is használható dialízisgéppel érdemelte ki az 500 ezer fontos pénzdíjat és az aranymedált. A brit vállalat célja, hogy a betegek számára egyszerűbbé, kényelmesebbé és könnyebben hozzáférhetővé tegye a dialízist. Ehhez fejlesztettek egy olyan gépet, amelyet a gyümölcslé-adagoló automaták ihlettek; a fejlesztők a sűrítmény hígításának módszerében látták meg az orvostechnikai alkalmazás lehetőségét. A berendezést jelenleg 50 beteg teszteli az Egyesült Királyságban. A jövőben több egészségügyi intézményben újabb és újabb pácienseket terveznek bevonni a használatba.

Richard Friend fizikaprofesszor, az Akadémia tagja a díj átadásakor kedden elmondta, hogy az új dialízisgép jelentősen javíthatja a betegek életminőségét. Egy kb. hűtőszekrény méretű gép helyett jóval kisebb asztali eszközt használhatnak a páciensek, ráadásul ennek működtetése nem igényel speciális képzettséget sem. Így nem kell a négyórás kezelések idejére kórházba menniük.

link Forrás

A szeleprendszert egy rugalmas membránba zárt eldobható patronnal helyettesítették, ám ez cseppet sem csökkenti a berendezés hatékonyságát. A Quanta által fejlesztett készülékkel ugyanolyan jó eredmény érhető el, mint a kórházi kezelésben használt dialízisgépekkel. A rendszert először 2019-ben ismertették a Hemodialysis International folyóiratban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás