Feltalálták a kijózanítógépet

Egy kutatócsoport kifejlesztett egy eszközt, amivel gyorsan kijózaníthatók a részeg emberek; az aktatáska méretű orvosi berendezés gyorsan eltávolíthatja az alkoholt a leheletből – írja a Times. A készülékhez tartozó arcmaszkból az átlagosnál magasabb szén-dioxid-tartalmú levegőt szívhatunk be; ez arra készteti a viselőjét, hogy a szokottnál erősebben és gyorsabban ziháljon. A beszívott levegő szén-dioxid-koncentrációja túl alacsony ahhoz, hogy kábulatot vagy ájulást okozzon, de a hiperventillálás felszabadítja az alkoholt a kilélegzett levegőből.

Az eszközt eredetileg a szén-monoxid-mérgezéses esetek kezeléséhez fejlesztették. A készülék orvosi célú forgalmazását a brit, az amerikai és az európai szabályozó testületek is engedélyezték, így bárki megveheti, akinek van rá 15 000 dollárja.

Dialízis helyett hiperventillálás

A szervezetünk alkoholszintje – függetlenül attól, hogy enyhén spiccesek vagy tökrészegek vagyunk – 45 percenként megfeleződik. Egy alkoholegység feldolgozása nagyjából egy óráig tart; az időtartamot a fogyasztó testalkata, súlya és magassága is befolyásolhatja.

Joseph Fisher, a Toronto General Hospital kutatóintézetének munkatársa, a tanulmány vezetője szerint az eszköz életmentő hatású terápiás eszköz lehet az életveszélyes alkoholmérgezéses eseteknél.

„Szinte felfoghatatlan, hogy miért nem próbálkoztunk ezzel évtizedekkel ezelőtt.”

– mondta Fisher, aki úgy gondolja, hogy az új eszközt alkalmi szeszfogyasztók is hasznosíthatják:

„Bár nem a legjobb színben tüntet föl, azt mondanám, hogy igen. Ha egy bárban ülsz, és van egy zsebszondád, ami alapján túllépted a határaidat, használhatod-e az eszközt, hogy kijózanítson? Igen, persze, természetesen.”

Mivel a máj állandó sebességgel bontja le az elfogyasztott alkoholt, a kijózanodás folyamata nehezen gyorsítható. A dialízisen kívül nincs más ismert módszer, amivel kiüríthetnénk a vérből az alkoholt. Dr. Fisher azonban felismerte, hogy az alkohol a tüdőn keresztül is távozhat:

„Azért érezheted [az ital szagát] mások leheletén, mert az alkohol a tüdő légtereibe párolog, és ezt lélegzik ki. Nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy hiperventillálni kell, ha a lehető legtöbb alkoholtól akarok megszabadulni.”

A hiperventillálásnak az a hátulütője, hogy ha túl sokáig csináljuk, elszédülhetünk vagy elájulhatunk. Ilyenkor túl sok szén-dioxid távozik a szervezetünkből; nemcsak a tüdőben, hanem a vérben is csökken a koncentrációja. A kijózanító gép levegőjéhez kevert szén-dioxiddal ez a mellékhatás kompenzálható. A megfelelő szén-dioxid-koncentrációról egy speciális szelep gondoskodik.

Bár a kijózanítógépből minden szeszfogyasztó profitálhat, dr. Fisher elsősorban kórházi felhasználatra szánja a gépet. Az eszközzel kezelhetők lehetnek az apjuk italát felhajtó kisgyerekek, vagy azok, akik ittasan karamboloznak, és a részegségük miatt körülményes ellátni őket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás