Először mértek 40 foknál magasabb hőmérsékletet Nagy-Britanniában

2022.07.19. · tudomány

Kedden kétszer is megdőlt a brit hőségrekord. Míg a mérések kezdete óta eddig 2019-ben regisztrálták a legnagyobb hőmérsékletet, 38,7 Celsius-fokot, kedden késő délelőtt a surrey-i Charlwoodban 39,1 fokot mértek, majd 12 óra 50 perckor ideiglenesen 40,2 Celsius-fokot mutattak ki a Heathrow repülőtér területén – közölte a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office.

link Forrás

A brit klímaszakértők úgy jellemezték a történelmi csúcshőmérséklet elérését, mint az életet és a megélhetést fenyegető kockázatok növekedésének előhírnökét, legalább a következő 30 évre. Szerintük egyértelmű, hogy az emberi tevékenységek által fokozott klímaváltozás nélkül nem következett volna be ez a vészjósló rekord.

A kaotikus időjárás számos rendkívüli eseményt idézett elő az országban. Az elmúlt éjszaka a Birmingham közelében található Lickey Hills parkban 50 ezer négyzetméterre kiterjedt tűzzel küzdöttek a tűzoltók, szombat óta pedig legalább hatan vesztették életüket, miután vélhetően a hőség miatt nyílt vízbe (például a Temzébe) merészkedtek.

A közlekedés is megsínyli az elviselhetetlen hőséget. Yorkshire és London között lezárták a keleti fő vasútvonalat, Suffolk megyében 62 Celsius-fokot mértek egy sínpályán, és számos más útvonalon nem jártak, nem járnak a vonatok Nagy-Britanniában. „Hosszú folyamat lesz a vasútvonalak cseréje és korszerűsítése, hogy ellenálljanak a globális felmelegedés által előidézett hőmérsékletnek, legyen az sokkal melegebb vagy sokkal hidegebb, mint amihez hozzászoktunk” – mondta Grant Shapps közlekedési miniszter a Guardiannek.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint az A14-es autópálya aszfaltja Cambridge környékén úgy meghajlott a melegben, hogy leginkább egy gördeszkapályára hasonlított. A közúti torlódások viszont azért csökkentek a nagyvárosokban, mert több millió ember dolgozott otthonról a nagy hőség miatt, míg számos iskola szerdáig zárva tart.

A vízigény növekedésével több megyében alacsony víznyomással szembesültek a háztartások, és a szolgáltatók egyes területeken azt kérték az emberektől, hogy csak ivásra, mosásra és főzésre használják a vizet, és lehetőleg kerüljék a mosó- és mosogatógépek használatát, valamint a tömlős locsolást és az autómosást is hanyagolják.