Kínai kutatók olyan lézert fejlesztettek, amely képes a levegőbe írni

2022.07.21. · TECH

A vuhani Hongtuo Ultragyors Lézer Kutatóközpont munkatársai olyan lézert mutattak be, amely képes a levegőbe írni. Hasonló lézerrel már eddig is dolgoztak különböző optikai illúziók előállításánál, de korábban por vagy pára kellett hozzá közegként.

A kutatók azt állítják, hogy az ultrarövid lézerimpulzusok segítségével az új eszköz bárhová képes mintákat rajzolni, úgy, hogy a levegő molekuláiról leválasztja az elektronokat, majd azokat fénnyé alakítja, így szellemként lebegő képeket hoz létre.

Elsőként kínai írásjeleket rajzoltak a levegőbe, amelyek a South China Morning Post beszámolója szerint bármilyen szögből láthatók voltak, és a kutatók a kezükkel is megérinthették a lebegő írást.

photo_camera Fotó: Hongtuo Joint Laboratory of Ultra-Fast Laser

A kutatók leírása szerint az eszköz úgy működik, hogy nagy intenzitású lézerimpulzusokat fókuszál a levegőben, hogy plazmát (ionizált gázt) hozzon létre, amely fény formájában bocsát ki energiát. A képpontok elrendezéséhez és a kínai írásjelek pontos megformálásához 3D-szkennert használtak a tudósok, bár ennek működését már nem magyarázták el.

A rövid lézerimpulzusok mindössze femtoszekundumokig tartanak – ez a másodperc egy kvadrilliomod része. Az elképzelhetetlenül rövid időtartam miatt a lézertoll teljesítménycsúcsa elérheti az egymillió megawattot, ami megközelíti az Egyesült Államok teljes villamosenergia-termelő kapacitását. Az eszköz átlagos bemeneti teljesítménye azonban csak néhány tíz watt, vagyis mindennapi környezetben is biztonságosan használható – állítják a kutatók.

A Hongtuo kutatóközpont neve a lebegő feliraton
photo_camera A Hongtuo kutatóközpont neve a lebegő feliraton Fotó: Hongtuo Joint Laboratory of Ultra-Fast Laser

A kínai lézerkutatók szerint a technológián van még mit javítani, és a lézerimpulzus eloszlásának pontosabb szabályozásával a jövőben még nagyobb, még fényesebb és még színesebb képeket lehet majd rajzolni a levegőbe. Azt remélik, a technológiának egy napon gyakorlati haszna is lehet majd olyan területeken, mint a precíziós gyártás, az agyi képalkotás, az orvosi eszközök optimalizálása vagy a kvantuminformatika.