A pókok tetemeit akár az elektronikai ipar is hasznosíthatná

2022.07.27. · TECH

A texasi Rice Egyetem kutatói, Faye Yap és Daniel Preston az Advanced Science folyóiratban publikálták egyedi megoldásukat: halott farkaspókok (Lycosidae) tetemeiből készítenek robotmegfogókat, mivel a pókok lábai sokféle tárgy erős és rugalmas megfogására lehetnek alkalmasak – írja az IFL Science.

link Forrás

A pókok lábaiban nincsenek izmok, a mozgatásért hidraulikus nyomás a felelős. Az úgynevezett proszóma-kamrában hozzák létre a mozgást: összehúzódásakor testnedvek áramolnak a lábak felé, amelyek így összezáródnak. A mérnöki koncepció lényege tehát, hogy a halott pók testében, a proszóma-kamrába fecskendezett levegő segítségével hozzák létre a szorító mozgást a lábakban, így manipulálhatják a tárgyakat. Hasonlóan ahhoz, ahogy az élő pókok teszik ugyanezt.

A kutatók az egyetemen készült riportban elmondták, hogy kísérleteikben levegőt fecskendeztek a pókok proszóma-kamrájába, így kevesebb mint egy másodperc alatt össze tudták zárni a tetemek lábait. A fecskendőt ragasztóvak rögzítették a pókok testében, így szigetelték a szúrt nyílást.

link Forrás

A ScienceAlert beszámolója szerint a kutatóknak 0,35 millinewtonos szorítóerőt sikerült létrehoznia, amely ugyan nagy terhek emelésére nem alkalmas, az elektronikában jól kihasználható.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás