Gyógyászati célra fejlesztenének géleket pókselyemből svéd kutatók

2022.08.16. · tudomány

A svédországi Karolinska Intézet és a Svéd Agrártudományi Egyetem kutatói olyan befecskendezhető fehérjeoldat előállításán dolgoznak, amely az emberi szervezetben gélt képez, és alkalmas lehet gyógyszerek vagy enzimek leadására. Ehhez pókselyem-fehérjéket használnának, és az első eredmények alapján kísérleteik sikeresek lehetnek.

Tina Arndt és kutatócsoportja a Nature Communicationsben mutatta be eredményeit. A tanulmányban beszámolnak arról, hogy bár korábban a pókselyem-fehérjék (spidroinek) alkalmazását megnehezítette az anyag csomósodásra hajlamos természete, ezt sikerült kiküszöbölniük. Azt vizsgálták, miképp lehetséges, hogy a pókok oldott állapotban tartják a fehérjét a felhasználás előtt. A kulcs a fehérje N-terminális domén részének nagy mennyisége, ami egyben a gélképződésért is felelős.

Az átalakulási képességnek köszönhetően gélképződés indítható meg az anyagban: az alfa-hélix térszerkezet béta-redővé módosul az emberi szervezet kb. 37 Celsius-fokos hőmérsékletén. Ezzel olyan gélanyag képződik, amely egy sor orvosilag kedvező tulajdonsággal rendelkezik – többek között alkalmas funkcionális fehérjék szállítására, mondta Anna Rising, a kutatócsoport tagja a Genetic Engineering and Biotechnology Newsnak.

A kutatások eredményeképp szabályozott gyógyszerleadásra képes, befecskendezhető géleket készíthetnek a kutatók. A fehérjeszerkezethez ugyanis jól kapcsolódhatnak a funkcionális fehérjék is, amelyek az anyaggal keveredve megőrzik tulajdonságaikat. A kutatók szerint a friss felfedezésnek a regeneratív gyógyászatban lehet valódi jelentősége.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás