A Harvardon kiderítették, hogy még a pókok is félnek a pókoktól

2021.10.28. · tudomány

A Harvard Egyetem állati viselkedést kutató munkatársai érdekes kísérletben igyekeztek enyhíteni az arachnofóbiások félelmein: bebizonyították, hogy legalább a pókok is félnek a pókoktól.

Mivel a ragadozók észlelése, felismerése és a megfelelő válaszreakció kiválasztása jelentősen növeli a túlélés esélyét, ezek elmulasztásának halálos következménye is lehet. Ennek megfelelően sok állat védekező üzemmódba kapcsol a fenyegető ingerekre, a leselkedő ragadozók vizuális észlelése pedig még nehezebb, hiszen statikus vizuális jeleket kell megkülönböztetni egymástól, ami meglehetősen számításigényes feladat.

Az ugrópókok (Salticidae) rendkívüli látásuk és ragadozó mivoltuk ellenére ugyanúgy áldozatul eshetnek más ugrópókoknak, ezt tesztelték a Harvard kutatói. A kísérletben arra keresték a választ, hogy a színészpók (Salticus scenicus) felismeri-e vizuálisan a mozdulatlan ragadozókat. Mint kiderült, az ugrópókok gyorsan, ismétlődően és kiválóan alkalmazzák a „megáll és visszavonul” viselkedésformát, amikor valódi mozdulatlan ragadozókkal találják szemben magukat, a hasonló méretű és alakú tárgyak esetében viszont már nem alkalmazzák ezt a védekezést – kivéve, ha precízen kidolgozott, 3D-nyomtatású szemeket kapott a tárgy.

link Forrás

A kutatók a tanulási és emlékező folyamatok szerepét is vizsgálták, de mint kiderült, a frissen kikelt pókok ugyanolyan viselkedést mutatnak, mint a felnőttek, ami veleszületett védelmi mechanizmusra utal. Az ugrópókok azon képessége, hogy születésüktől fogva felismerik a mozdulatlan fenyegetést, a mögöttes kognitív folyamatok és azok evolúciója miatt is meglepő.

A ragadozó elől való menekülés még a támadás megkezdése előtt valószínűleg szelektív előnyökkel jár, kognitív szempontból viszont további kérdéseket vet fel a statikus vizuális jellemzők átfedése a ragadozók, a zsákmányok és a fajtársak között. A komplex látással, de viszonylag kis méretű idegrendszerrel rendelkező állatok árnyalt vizuális megkülönböztetésre és kategorizálásra való képességének mechanizmusait további pókkutatásokon szeretnék vizsgálni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás