Több mint 4 milliárd eurós rekordbírságot kapott a Google a versenyt korlátozó Android miatt

2022.09.14. · TECH

Az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke szerdán 4,125 milliárd dollár eurós bírságot szabott ki a Google-re, amiért operációs rendszerét, az Androidot a verseny korlátozására, a riválisok befolyásának csökkentésére használta. A hírről beszámoló Reuters szerint ez jogi precedenst teremt más szabályozó hatóságok előtt, így fokozódhat a monopol helyzetet élvező techcégekre gyakorolt nyomás.

A Google egy korábbi döntés ellen fellebbezett, de szerdai ítéletében a második lemagasabb szintű európai bírósága jóformán helybenhagyta az ítéletet, a bírság összege csak egy kicsit csökkent, 4,34-ről 4,125 milliárd euróra. Ez egyébként rekordösszegnek a számít versenyjog megsértéséért kirótt büntetések között. Az EU eddigi három vizsgálata során összesen 8,25 milliárd euróra büntette a Google-t a monopol törekvései miatt.

A bíróság azt közölte: „A Törvényszék nagyrészt megerősíti a Bizottság döntését, miszerint a Google törvénytelen korlátozásokat vezetett be az androidos készülékek gyártóival és a mobilszolgáltatókkal szemben annak érdekében, hogy megszilárdítsa keresőmotorjának erőfölényét.” A Google szóvivője erre így reagált: „Csalódottak vagyunk, hogy a Törvényszék nem semmisítette meg teljesen a határozatot. Az Android több választási lehetőséget teremtett, nem kevesebbet, és sikeres vállalkozások ezreit támogatja Európában és világszerte.”

A FairSearch, amelynek 2013-as panasza elindította az uniós eljárást, közleményében azt írta, hogy az ítélet tovább erősíti az EU új technológiai szabályozását, amely jövőre lép hatályba, többek között az amerikai technológiai óriáscégek megfékezésének céljával.

Az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa, Margrethe Vestager jelenleg öt vizsgálatot folytat: a Google digitális hirdetési üzletágát, a Jedi Blue fedőnevű Google–Facebook-megállapodást, az Apple App Store-jának szabályait, a Facebook piacterét és adatfelhasználását, valamint az Amazon online értékesítési és piaci gyakorlatát.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás