Ész Ventura: A Qubit és a közlekedőedények

Közlekedőedények című feladványunkban a Qubit betűit formázó, felül nyitott edények mindegyikét pontosan félig töltünk vízzel, és az edényeket az ábrán látható módon a vízszintes piros vonalra helyeztük.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Ezek után a piros vonal szintjében vékony csövekkel összekötöttük az edényeket. Az volt a kérdés, hogy a piros vonal fölött milyen magasan lesz a vízszint, miután beáll a hidrosztatikai egyensúly, ha a legutolsó betű magassága 40 cm.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Az első ábra alapján leszámolhatjuk, hogy az edények felénk eső vetületei összesen 24 kis négyzetből állnak. Mivel félig töltöttük őket, ezért 12 egységnyi víz van bennük. A q betű vonal alatti szára biztos megtelik, így marad 11 egységnyi. A vonal fölötti 10 cm magas első sorban 10 egységnyi térfogat fér el, így ez is megtelik, és marad még 1 egységnyi víz. A második sorban 8 egységnyi térfogat van, ezek között oszlik el egyenletesen ez az 1 egységnyi víz, 1/8 magasságban. Mivel az egység 10 cm, ennek a nyolcada 1,25 cm, tehát összesen 11,25 cm magasan lesz a piros vonal fölött a víz szintje a hidrosztatikai egyensúly beállta után.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás