Ismét a Semmelweis Egyetem lett a legjobban teljesítő magyar felsőoktatási intézmény a THE listája szerint

2022.10.12. · tudomány

A Times Higher Education által október 12-én közzétett, a világ egyetemeit rangsoroló World University Rankings 2023 listán összesen 13 magyar egyetem szerepel, közülük a Semmelweis Egyetem (SE) érte el a legjobb eredményt: tavalyi helyezésén javítva az első 250 intézmény közé került.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) a 601. és a 800. hely között végzett, míg a Debreceni Egyetem (DE), az Óbudai Egyetem (ÓE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) az 1001. és 1200. hely közé került. Rangsorolták továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME), a Budapesti Corvinus Egyetemet (BCE), a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), a Pannon Egyetemet (PE) valamint a Miskolci Egyetemet (ME) is. Ezek az intézmények jellemzően az 1201. és az 1500. hely közötti besorolást kaptak.

További két magyar egyetem adatait értékelték, ezek azonban nem kerültek fel a listára, mert nem feleltek meg a bírálati követelményeknek (FRISSÍTÉS: Ilyen kritériumok például, hogy az egyetemnek rendelkeznie kell BA-képzéssel, legalább két képzési területen kell oktatnia vagy legalább 1000 publikációt kell megjelentetnie az értékelés alapját képező öt évben.). A Soproni Egyetem (SOE) és a Széchenyi István Egyetem (SZIE) az Ausztriába költözött Közép-Európai Egyetemmel (CEU) együtt a reporter kategóriában szerepel a listán.

A rangsort a korábbi évekhez hasonlóan angolszász egyetemek vezetik, az Oxfordi Egyetemé az első (mint 2017 óta minden évben), a Harvard Egyetemé pedig a második hely a listán. A harmadik helyen a Cambridge Egyetem és a Stanford Egyetem osztozik. Az első húsz közé került két kínai intézmény, a Csinghua Egyetem és a Pekingi Egyetem.

A lista összeállításakor az akadémiai teljesítményt, a kutatási tevékenységeket, az oktatói és hallgatói eredményeket, továbbá az ipari kapcsolatokat és a nemzetközi kapcsolatokat is értékelik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás